Ostrosłup prawidłowy trójkątny
dorotencja: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=18 i kącie nachylenia krawędzi
bocznej do płaszczyzny podstawy 60(stopni). wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa.
23 lis 15:06
Bogdan:
| 1 | | 1 | |
a = 18, R = |
| a√3, r = |
| a√3, h = √ H2 + r2 |
| 3 | | 6 | |
Korzystając z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o otrzymujemy: H = R
√3
23 lis 15:44
martaagl26: Graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawedzi podstawy 18 i wysokosci \sqrt{} 243 przecieto
płaszczyzna przecgodzacą przez jedną z krawedzi podstawy i nachyloną do podstawy pod katem
\alpha .Wyznacz miare kąta \alpha dla którego otrzymany przekrój jest trójkątem .wykonaj
rysunek pomocniczy. Dla \alpha =60 stopni oblicz pole otrzymanego przekroju
3 gru 07:47