Pilne! (pochodne)
xyz: Obliczyc pochodna funkcji:
f(x)= 4x5 6x
Bardzo prosze o wytlumaczenie, dlaczego
ma wyjsc:
f'(x)=4 (5x4 6xln6),
a nie f'(x) = 20x4 6x + 4x5 6xln6
23 lis 18:00
ko: xyz
25 sty 22:19
asdf: 4 jest liczbą stałą, czyli korzystasz ze wzoru:
(4x)' = 4 * x'
pozniej masz:
(4 * x5 * 6x)', czyli:
4*(x5 * 6x)' = 4 *[ (x5)' * 6x + (6x)' * x5 ]
masz dwa wzory:
(xα)' = α * xα−1
(αx)' = αx * lnα
25 sty 22:29
pigor: ..., no to zobaczmy jak ja robiłbym
tak :
f'(x) = 20x
4 6
x + 4x
5 6
xln6 = 4x
4 6
x(5+xln6)= 4x
4 6
x(5+ln6
x) i tyle
a więc nie wiem dlaczego tam ma tak wyjść

. ...

oczywiście mogę jeszcze dalej 5+ln6
x= lne
5+ln6
x = lne
56
x tylko po co
25 sty 22:42