dwusieczne
Michal: Znaleźć równania dwusiecznych kątów wyznaczonych przez proste o równaniach 3x+4y−2=0
4x−3y+5=0
23 lis 00:15
Basia:
dwusieczna to zbiór punktów równo odległych od ramion kąta
P(x
0,y
0)
| | |3x0+4y0−2| | | |3x0+4y0−2| | |
d1= |
| = |
| |
| | √9+16 | | 5 | |
| | |4x0−3y0+5| | | |4x0−3y0+5| | |
d2= |
| = |
| |
| | √16+9 | | 5 | |
d
1=d
2
stąd
|3x
0+4y
0−2| = |4x
0−3y
0+5|
wskaźnik można opuścić
mamy:
3x+4y−2=4x−3y+5
lub
3x+4y−2=−(4x−3y+5)
−x+7y−7=0
lub
7x+y+3=0
i to wszystko
23 lis 00:33
domino:

z definicji dwusiecznej odległości punktu P(x,y) od tych prostych są
równe
bo punkt leżący na dwusiecznej kąta jest równo odległy od ramion tego kąta
| | |3*x+4*y−2| | | |4*x−3*y+5| | |
zatem |
| = |
|
|
| | √32+42 | | √42+(−3)2 | |
otrzymasz
|3x+4y−2|= |4x−3y+5|
z równań : d
1: 3x+4y −2= 4x−3y+5 d
2: 3x+4y −2= −4x+3y −5
otrzymasz równania obydwu dwusiecznych
dokończ............
23 lis 00:43
domino:
Echhhh
Basiu 
Co to znaczy "młodość"

( znów się spóźniłam )
23 lis 00:45
Basia:
Michał ma jeszcze jedno zadanie, to z podziałem płaszczyzny przez proste;
za diabła nie mogę sobie przypomnieć jak to ugryźć
23 lis 00:50