rownanie z liczbami zespolonymi
thorin: Witam
nie wiem jak powinno się rozwiązywać równania z liczbami zespolonymi tego typu. Prosze o
napisanie sposobu rozwiazania
probowalem podstawic z = a + bi i otrzymalem:
a
2 + 2a − b
2 − b +4 +i*(2ab + a + 2b −4) = 0
no i chcialem przyrownac czesc rzeczywista i urojona do 0 ale wychodzi rownanie
−4b
4 − 8b
3 + 27
2 + 15b +4 = 0
to zapewne nie jest najszybszy i najlepszy sposob wiec prosze o napisanie jakim sposobem
rozwiazywac rownania a/b = c/d z liczbami zespolonymi