Fizyka
Wojteq25:

Fizyka, dynamika: m
cz=1,5kg , m
ź=2kg
a)oblicz z jakim przyśpieszeniem powinna opadać w dół platforma,a by klocki pozostały w
spoczynku. Współczynnik tarcia statycznego f
s=0,22
b)zapisz warunek jaki muszą spełniać masy m
cz i m
ź przy ruchu platformy w górę z
przyśpieszeniem obliczonym w podpunkcie a, aby klocek się nie zsuwał.
Al Capone:
Zadanie należało by niejako " odwrócić" i odpowiedzieć na pytanie
z jakim przyspieszeniem musi poruszać się platforma w górę,aby
klocki o danych masach pozostały wspoczynku,co jest możliwe
jeśli wykorzystamy zjawisko przeciążenia
A to może być tak:
f
s≥
TN m
ca =T m
c(g+a
x) = N m
zg =(m
c+m
z)a }
| | mz | |
ax(min)= g[ |
| −1]
|
| | fs(mc+mz) | |
→ →
T N (ale skalarnie)
Na tej podstawie można dalej "kombinować" z zadaniem
Oczywiście,należało by także przyjąc,iż m
z przeciażeniu nie ulega