Oblicz 24% wartości wyrażenia:
| (−1)3*[(−34)*(28)−1−16*32] | |
=398 | |
| √169*12 |
Zad.2
oblicz cene początkową towaru jeśli po podwyżce o 20% a nastepnie obniżce o 30% kosztuje on
obecnie 604,80 Mi wyszło 720 zł
Zad 3
Usuń niewymierność z mianownika:
| 4 | 2√2 | |||
a) | = | ![]() | ||
| 3√2 | 3 |
| 7 | 73√25 | |||
b) | = | ![]() | ||
| 23√5 | 10 |
| 3 | √11+2 | |||
c) | = | ![]() | ||
| √11−2 | 3 |
| 3 | √11+2 | 3√11+6 | ||||
* | = | =.......
| ||||
| √11−2 | √11+2 | 11−4 |
| 9√11 | ||
czyli 3c) | ||
| 7 |
| 3√11+6 | ||
3c)czyli | ||
| 7 |
w 4b) są wyrazy podobne prawda
jak nie to spływaj je odrabiać a nie spamować na forum
przekleństwami prosimy tu któregos z moeratorów o usunięcie tego gniota narusza on regulamin
np
2√3 + 2√6 = 2(√3 + √6) ale inaczej już tego nie dodasz, no chyba, że
2√3 + 2√6 = 2√3(1 + √2)
ale liczby bez x−ów albo pierwiastków dodajesz ze sobą 7 + 123 − 524...
a + 3a + 6a − 17a =...
√3 + 7√3 − 2√3 = ...

Co słychać dawno mnie nie było na stronce 
GG masz cały czas to samo
Pozdrawiam 