Wielomiany
Marek: Q(x)=4x3+12x2+17x+12
Mnożymy wielomian R(x) i P(x).
R(x) * P(x) = (ax+b)(2x2+3x+4) =
2ax3 + 3ax2 + 4ax + 2bx2 +3bx + 4b =
2ax3 + (3a+2b)x2 + (4a + 3b)x + 4b
Porównujemy otrzymany wielomian z wielomianem Q(x)
2a = 4
Dzielimy stronami przez 2
a = 2
4b = 12
Dzielimy stronami przez 4
b = 3
moze mi ktoś wytłumaczyć jest wzięta liczba 2a = 4 a nie np 3a = 12 i podobnie w b?
23 lis 16:29
Marek: *dlaczego jest wzięta
23 lis 16:30
Marek: O boże ale dureń jestem tematy nie było

sory
23 lis 16:33