Zapisanie wyrażeń w postaci potęgi 2
Sebas: Witam serdecznie,
Mam dość spory kłopot ze zrozumieniem pierwiastków.
Dostałem zadanie, nad którym siedzę i do tej pory nie potrafię go rozgryźć w całości:
"Zapisz każde z podanych wyrażeń w postaci potęgi liczby 2:"
32 = 2
5;
5√2 = 2
15 ;
4
3√4 = ? ;
I tu właśnie zaczyna się mój problem, jak to rozwiązać? Jeśli to możliwe, proszę o dokładny
opis czynności, jaki powinienem krok−po−kroku wykonać (chociażby pierwszego lub drugiego
zadania ze znakami zapytania) Nadmieniam, iż bardzo chcę wykonać resztę zadań samemu, tylko
właśnie potrzebuję punktu zaczepienia

Ps. Jak w ogóle mam ugryźć wyrażenie np. 3
√3 czy tak, jak wyżej 4
3√4 ?
Co oznacza liczba przed znakiem pierwiastka?
Za wszelką pomoc bardzo będę wdzięczny

Pozdrawiam serdecznie,
Sebastian.
13 cze 17:57
Lucyna: 3
1*3
1/2 to jest działanie na potęgach

jeśli masz:
a
ba
c = a
b+c
13 cze 18:01
Lucyna: to wszystko czego Ci chyba brakuje bo pozostałe zadania zrobiłeś poprawnie
13 cze 18:01
Godzio:
Do ty potrzebne Ci będą 2 wzory:
an * am = am+n
U{an}[am} = an−m
np. 43√4 = 22 * 3√22 = 22 * 22/3 = 22 + 2/3 = 2223
13 cze 18:02
13 cze 18:02
Lucyna: | | 1 | |
Godzio  wystarczyłby mój, z tego co widziałam, to potrafi |
| zapisać jako 2−3 zatem |
| | 23 | |
sobie poradzi
13 cze 18:03
Eta:
poprzednie ok

4*
3√4= 2
2*(2
2)
1/3= 2
2*2
2{3}= 2
8/3
| 21/6 | |
| = 21/6* 2− 5/2=........
|
| 22*21/2 | |
| | 25*(22)1/4 | |
|
| = ..........
|
| | (24)1/5 | |
dokończ
13 cze 18:05
Sebas: Czyli to będzie tak?
| 6√2 | | 216 | |
| = |
| = 2−73 ? |
| 4√2 | | 2212 | |
| 324√4 | | 25*4√22 | |
| = |
| = 24,7 ? |
| 5√16 | | 245 | |
Część rzeczy pamiętam jak robić, bo rozpisuję wzory prawie zawsze przed każdym zadaniem, które
zamierzam rozwiązać − trochę mi to ułatwia.
Przepraszam, że tak długo czekaliście. Po raz pierwszy używam TeX'a, a i operacje
arytmetyczno−logiczne też jakoś specjalnie szybko mi przechodzą.
Dziękuję Wam za wszystko i pozdrawiam

Sebastian.
13 cze 18:38
Lucyna: My też dziękujemy

masz dobrze oba przykłady.
13 cze 19:24
Jack:
to zdecydowanie nie TeX...
13 cze 19:37
Sebas: Jeszcze jedno pytanko mam

Czy dobrze to policzyłem?
| | 212*223*233 | | 216 | |
|
| = |
| |
| | 242*214 | | 294 | |
= 2
−2512
13 cze 21:13
ak1: 8−13=2−1
13 cze 21:25
Sebas: Dziękuję bardzo jeszcze raz.
Pozdrawiam i życzę miłej nocy
13 cze 22:06
bzzz: | 21/222/32−1 | | 21/2 + 2/3 − 1 | | 21/6 | |
| = |
| = |
| = |
| 2221/4 | | 22+ 1/4 | | 29/4 | |
2
1/6 − 9/4 = 2
−25/12
Także jak widzisz wyszło to samo
14 cze 14:52
barbara: 33√81√3
22 lis 23:24