wielomiany
aga: Dla jakich wartości parametru m wielomiany P i Q są podzielne przez ten sam dwumian, gdy P
(x)=x3−3x2−x+3, Q(x)= 2X3−6x2+2m? Dla obliczonej wartości m rozwiąż nierówność Q(x)>0
Proszę o wskazówki jak zacząć to zadanie
23 lis 17:22
aga: P(x) = −3(x2−1)+x(x2−1)= (x−1)(x+1)(x−3)
trzeba rozłożyć na czynniki? i co dalej?
23 lis 17:25
Marcin: m=−x+3
a nierówność zrób sam
23 lis 17:27
aga: no ale skad to
23 lis 17:27
Marcin: szczerze nie wiem jak to wytłumaczyć

porównujesz x
3 z pierwszego równania z x
3 z drugiego równania potem x
2 itd...
23 lis 17:30
aga: no to chyba jest jakis sposob zeby to policzyc. wiec jesli ktos wie to prosze o pomoc , nie
rozwiazanie a pomoc
23 lis 17:31
23 lis 17:35