geometria analityczna
sella: Wyznacz równania stycznych do okręgu x2 − 4x + y2 − 2y − 4 = 0 równoległych do osi OY
pomóżcie, jutro próbna matura..
23 lis 17:24
sella: POMÓŻCIE EEEEEEEEEEEEEJJJ!
23 lis 17:43
aga: ja zrobiłabym to tak, że narysowałabym sobie ten okrąg w układzie współrzędnych a następnie
wyznaczyłabym oś x= ileś tak aby była ona styczna do tego okręgu
więc najpierw wyznacz współrzędne środka okręgu później promien i narysuj to sobie
23 lis 17:43
aga: wyznaczylas?
23 lis 17:59
sella: nie umiem, nie wiem jak...
23 lis 18:05
sella: jestem załamana, nie cierpię tych cholernych okręgów...
23 lis 18:05
Tragos: (x2 − 4x + 4) − 4 + (y2 − 2y + 1) − 1 − 4 = 0
(x − 2)2 + (y−1)2 = 9
S(2,1)
r = 3
23 lis 18:08
sella: Tragos, wytłumacz skąd to sie wzięło?
23 lis 18:09
Gustlik: x
2 + y
2 − 4x − 2y − 4 = 0
x
2 + y
2 + Ax + By + C = 0
r=
√a2+b2−C=
√22+12−(−4)=
√4+1+4=
√9=3
S=(2,1), r=3
Ludzie − przestańcie wreszcie gmatwać proste zadania i kombinowac jak koń pod górę wzorami
skróconego mnożenia tam, gdzie są proste wzory pozwalające na przeliczenie współczynników
równania okręgu − NA TO SĄ WZORY

!
Wyprowadzenie jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
NIe pierwszy raz przy tej chińskiej metodzie rozwiązywania równania okręgu spotykam się z tym
pytaniem "skąd to się wzięło". Ale to efekt metodyki nauczania matematykli w szkołach, która
LEŻY NA ŁOPATKACH

!
24 lis 02:26