| π | 3π | 5π | ||||
tg2 | + tg2 | + tg2 | ||||
| 12 | 12 | 12 |
oblicz wartosc wyrazenia
| 3π | π | |||
tg2 | = tg2 | = 12 = 1 | ||
| 12 | 4 |
| π | 5π | |||
tg2 | + tg2 | = tg215 + tg275 = tg215 + [tg(90−15)]2 = | ||
| 12 | 12 |
| sin215 | cos215 | |||
tg215 + ctg215 = | + | = | ||
| cos215 | sin215 |
| sin415 + cos415 | ||
= | = | |
| sin215cos215 |
| sin415+cos415+2sin215cos215−2sin215cos215 | ||
= | = | |
| (sin15*cos15)2 |
| (sin215+cos215)2−2sin215cos215 | ||
= | = | |
| (12sin30)2 |
| 1−sin30*12sin30 | ||
= | = ... | |
| 116 |