.....
skarbus9: Dwa drzewa o wysokości 12 m i 18 m rosną w odległości 8 m od siebie . Odległość pomiędzy
wierzchołkami tych drzew ile wynosi?
23 lis 15:01
Bogdan:

x = ...
23 lis 15:28
Niwidomy: Pitagorasa trzeba użyć:
x
2 = 6
2 + 8
2
x
2 = 36 + 64
x
2 = 100
x =
√100
x = 10
Odp: Odległość pomiędzy wierzchołkami drzew wynosi 10m.
I to chyba na tyle

Jeżeli źle to poprawcie.
23 lis 15:34
Niwidomy: Bogdan thx za rysunek

Ważne żeby widzieć to co się oblicza
23 lis 15:37
Bogdan:
Wynik Niwidomy jest dobry, ale forma zapisu nie bardzo, po co przepisujesz trzy razy x2
i potem dwa razy x?.
Bardziej elegancko jest tak: x = √ 62 + 82 = √100 = 10
W ostateczności można tak: x2 = 62 + 862 = 36 + 64 = 100, x = √100 = 10.
23 lis 15:38
Niwidomy: Tak napisałem żeby KAŻDY to zrozumiał.
23 lis 15:40
Bogdan:
a zapis x2 = 62 + 82 = 36 + 64 = 100 jest niezrozumiały?
23 lis 15:45
Niwidomy: No zrozumiały, ale pamiętaj, że każdy interpretuje działanie inaczej, więc nie zaszkodzi tego
napisać tak prostym sposobem, że nawet największy nieudacznik to zrozumie.
23 lis 15:54
Niwidomy: Z tym nieudacznikiem to był tylko przykład

Bez obrazy jak co.
23 lis 15:54