czy moge tak zrobic ?
Pan Werbelek: | | π | | −π | | 3π | |
cosx−cos(x − |
| ) <0 dla |
| ≤x≤ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
mam to rozwiazac graficznie
po obliczeniach wychodzi mi cos takiego:
czy moge teraz sobie to wszystko skrócic przez
√2 −czy wtedy rozwiązanie graficzne zmieni
sens?
dziekuje
Basia:
możesz i nie zmieni
sądzę jednak, że w metodzie graficznej chodzi o to, że masz narysować wykresy
y=cosx
y=cos(x−
π2)
i odczytać punkty wspólne
poza tym skąd wziąłeś
√2sin(x−
π2) ?
z wzoru na różnicę cosinusów będzie
−2sin(x−
π4)*sin
π4 = −
√2sin(x−
π4)<0 /:(−
√2)
sin(x−
π4)>0