matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1176,
1175
,
1174
,
1173
,
1172
,
1171
,
1170
,
1169
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
nieugięty :
N = N . 3. 8
5
le:
Wykaż, że dla każda liczba całkowita n
5
−n jest podzielna przez 30
6
ciekawsky:
Kilka zadań z indukcji − dobrze przećwiczyć przed maturą myślę: Stopniowane trudnością (wg mnie):
0
kamczatka:
Przekątne wpisanego w okrąg czworokąta ABCD przecinają się w punkcie P. Uzasadnij, że trójkąty APD i BCP są podobne.
20
lola:
wyznacz dziedzine funkcji f(x)=
√
x
2
−2x−3
−
1
√
5−IxI
12
Al:
Uzasadnij, że jest 2750 liczb 5 cyfrowych, które w zapisie dziesiętnym mają trzy cyfry parzyste i dwie cyfry nieparzyste.
10
Natalka:
:::rysunek::: Na rysunku obok brakuje pewnych elementów,które opisano poniżej.Dorysuj je .
31
matematyk:
Forum matematyczne w phpBB3: http://matematykaforum.pl .
0
Palinka:):
ania zamierza zwiedzac trzy kraje unii europejskiej zobaczy miedzy innymi wieze eifla w paryzu euromaszt w rotterdamie oraz atomium w brukseli. Bilet na wieze eiffla kosztuje 9;15euro, na
0
ania zamierza zwiedzac trzy kraje unii europejskiej zobaczy miedzy innymi wieze eifla w paryzu euromaszt w rotterdamie oraz atomium w brukseli. Bilet na wieze eiffla kosztuje 9;15euro, na
0
6
golemgolem:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P i Q. Zapisz to równanie w postaci Ax + By + C = 0
0
julis:
oblicz objetosc 3 moli tlenu
2
natttt:
znajdz obraz trójkąta ABC w jednokładności o środku S i skali k=2 proszę napiszcie jak to się robi krok po kroku
6
goszja:
proszę o pomoc
narysuj wykres funkcji f(x)=(
1
2
)
x
−4. podaj jej miesjce zerowe
1
ola1987:
DAne są liczby a=5/(
√
11
+3) - 110/(4
√
11
i b=49
√
7
/7
3
/2). Oblicz wartość bezwzględną liczby x= b-a-π
5
Kaśka:
Granica, wiem że można podzielić przez 5
n
ale jak to zapisać.
1
xoxo:
rozwiąż:
2x − 1
a)
= 7
x+1
6
wajdzik:
Oblicz:
7
fifi:
Od czwartej części wyrażenia 8a (a
2
− ab) odejmij dwukrotność wyrażenia b(−a−a
2
) a następnie oblicz wartość liczbową otrzymanego wyrażenia dla
0
julis:
4
taki tam przyklad:
Banalne zadanie
1
gg:
lim
x→
∞
sin(nπ) = ?
7
Radek:
Ze środka przyprostokątnej BC trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono odcinek DE prostopadły do przeciwprostokątnej. Wykaż, że trójkąty ABC i DBE są podobne oraz oblicz długości odcinków DE
1
agaa:
Wyznacz asymptoty funkcji :
x
f(x)=arctg
1−x
4
Uprość wyrażenie:
Uprość wyrażenie.
1
julis:
oblicz mase 11,2 dm sześciennych dwutlenku wegla co dwa
0
agaa:
x
f(x)=arctg
1−x
0
natttt:
mila pomożesz bardzo proszę
13
zadanie:
1. Na ile wszystkich roznych sposobow mozna rozmiescic k ponumerowanych kul w n ponumerowanych komorkach takich, ze w kazdej komorce sa co najmniej 2 kule?
3
pablo19:
wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego (a
n
) wiedząc, że: a
7
−a
11
=3 i a
7
*a
11
=40
5
fragola18:
Rozwiąż równanie 2x3−3x+1=0 stosując grupowanie wyrazów.
0
julis:
0
Ola:
Pomocy
wyprowadź tożsamości:
12
prosze o pomoc:
dla jakich wartosci parametru p rownanie 2x2−(p+1)x+p+1=0 ma dwa rozne rozwiazania x1,x2, dla ktorych spelniony jest warunek |x1−x2|=1,5?
4
Matma:
log
2
2
(4x)+log
2
x
2
−3=8
5
Magda:
Wykaż, że jeśli n należy do N, to liczba: a) 3
n
+ 3
n+3
+ 2
n+2
jest podzielne przez 4
5
Help:
sin(x−1/2x) Jakie tu załozenia do dziedziny?
17
Radek:
Dowody banalne ale jaki komentarz pisać ?
0
natttt:
znajdz obraz trójkąta ABC w jednokładności o środku S i skali k=−2 prosze jak to się robi krok po kroku bo tego nie rozumię
0
julis:
oblicz mase 11,2 dm sześciennych dwutlenku wegla co dwa
7
piotr:
Czy gdy:
1
lim
x→+
∞
(
) do potęgi −
∞
= 0 ?
2
0
julis:
4
oskar:
Mam funkcję y=2x+arctg[(1/2)*x] i mam znaleźć asymptoty. Dziedziną jest zbiór liczb R czyli asyptot pionowych nie ma, a licząc poziome dochodzę do granicy lim dążącym do +−
1
wojtek:
Przekątna ściany bocznej prostopadłościanu ma dl 4 cm i jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 45 st.Oblicz objętość bryły
2
kasia:
Do banku wpłacono 40000. Po roku kapitał końcowy wynosił 45020,35. Oblicz stopę procentową, wiedząc, że była ona stała, a odsetki uległy kapitalizacji kwartalnej.
43
madziara:
Brat i siostra mają w sumie 14 lat. Brat ma 2 razy tyle lat, ile siostra miałaby wtedy, kiedy on miałby tyle, ile ona ma teraz. Ile lat ma brat a ile siostra?
6
Agnieszka:
rozwiąż nieróność |x+4| + 2|x−3| < 5x
4
Saper:
wykaż, że:
1
paulina:
paulina: Potrzebuje pomocy z Matmatyki rozszerzonej, problem polega na tym że Potrzebuje pomocy z Matmatyki rozszerzonej, problem polega na tym że robiliśmy na lekcji
4
kamczatka:
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 5cm i 12cm. Oblicz długośc promienia okegu wpisanego w ten trójkąt.
0
LALA:
Ja mam takie pytanie kiedy zwężam wykres kiedy odwracam itp ? jak mam minus przed całością to odwracam czy jak przed x ;c
1
Miki:
Sprawdź tożsamość trygonometryczną :
0
Inowroclaw:
y=1/x
2
+ 2x +3 Jak mam to zrobić? Zrobiłem już założenie, że to w mianowniku ma być większe od 0, obliczyłem
18
luki:
czy ktoś wytłumaczy mi zadanie 4 z matury o logarytmach? 2*log1/3 9?
5
aska:
dla jakich wartosci parametru p rownanie 2x
2
−(p+1)x+p+1=0 ma dwa rozne rozwiazania x1,x2, dla ktorych spelniony jest warunek |x1+x2|=1,5?
1
błagam pilne :
wyznacz wszystkie wartości parametru m gdzie m należy do R dla których dziedziną funkcji f(x)=
√
mx
2
+2(m−2)x+m−1
jest zbiór liczb rzeczywistych R
2
ooo:
para spodni i bluza kosztują tyle samo. Jesli spodnie stanieja o 4%, zas bluzy zdrozeją o 12% to o ile % wiecej niz obecnie trzeba bedzie zaplacic za 2 pary spodni i jedna bluze?
35
Katte789:
EXCEL Czy jet ktoś w stanie w prosty sposób wytłumaczyć mi jak zrobić poniższe zadania ?
4
kamczatka:
równanie
0
błagam pilne :
wyznacz wszystkie wartości parametru mm należy do R dla których dziedziną funkcji f(x)=
√
mx
2
+2(m−2)x+m−1
0
ooo:
2
> 0
x + 3
9
AAA:
1
Wykaż, że proste o równaniach y=(m
2
+5m+7)x−4 i y=−
x+6 są względem siebie prostopadłe
m+3
tylko dla jednej wartości parametru m.
10
paulina:
Potrzebuje pomocy z Matmatyki rozszerzonej, problem polega na tym że Potrzebuje pomocy z Matmatyki rozszerzonej, problem polega na tym że robiliśmy na lekcji
4
błagam pilne :
Wyznacz wszystkie wartości parametru m gdzie m należy do R dla których równanie : 0,5
2
−(m+1)x+m
2
+3m+2=0 ma dwa rozwiązania ujemne
4
Bodek:
Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego: a) 6,12,24...
7
Pati:
wykonaj działania:
x+2
2−x
5x
3
+8
+
+
2x−4
6+3x
24−6x
2
9
kamczatka:
Punkty K,L,M,N są środkami boków prostokąta ABCD, którego przekątna ma długość 12. Obwód czworokąta KLMN jest równy: ?
2
bartekrs:
Nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu w(x)=x
99
−1 przez v(x)=x
2
−1
1
kasia:
oblicz:
2*5
2
0
+5
1
8
25
9
2
matma:
Oblicz.
39
zadanie:
jak obliczyc taka granice: lim p(n
2
){n} (pierwiastek z n stopnia n
2
) ?
0
Maszyn:
Wyznacz wspolrzedne wszystkich punktow kratowych wykresu fukncji f(x) =
12
x−3
+ 2
1
ooo:
1
wyznacz liczbę, której 16% jest liczbą o 9 mniejszą niż 33
% liczby 630
3
0
ooo:
1
wyznacz liczbę, której 16% jest liczbą o 9 mniejszą niż 33
% liczby 630
3
8
ooo:
p
2
+ 30
wyznacz liczby pierwsze mające postać
gdzie p jest liczbą pierwsza
p
2
xd:
oblicz P(A∩B) jeżeli P(A)=
2
3
P(B)=
1
4
P(A∪B)=
5
6
0
Paaaaula:
Zbadać właściwości następujących relacji R w zbiorze A={0,1,2}: (m,n)∊R⊂A x A jesli: a) mn=m
5
Help:
x−1/2x+1≥0 x−1/2x+2x/2x≥0
5
XYZ:
Jaki promień ma okrąg, w którym kąt o wierzchołku w środku okręgu i o mierze 45 stopni jest oparty na łuku o długości 2π?
1
nick:
Witam. Jak to obliczyć?
6
faziok:
Rozwiąż nierówność:
1
Sylwiaa:
4.Wykres funkcji kwadratowej y=1/3x2 przesunięto równolegle wzdłuż osi OX o 2 jednostki w kierunku ujemnym ( w lewo), otrzymując w ten sposób wykres fukcji g. Zatem :
5
Patryk :
Siema, mam problem z obliczeniem granicy ciągu cn=( 1−
1
2
)(1−
1
3
)( 1 −
1
4
) (1−
1
n
)
8
Blondi:
Dla jakich wartości parametru k równanie x
2
−(k+1)x+1,2k=0 ma dwa rozwiązania, z których jedno jest równe sinusowi, a drugie cosinusowi tego samego kąta ostrego?
5
Blondi:
Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x
1
,x
2
równania x
2
−x+2m+3=0 spełniają warunek (x
1
+X
2
)
3
−(x
1
3
+x
2
3
)=m
2
+4m−6?
0
nick:
1
sin(arccos
)
5
Jak to obliczyć?
1
agula:
wyznacz dziedzinę wyrażenia i zapisz je w najprostszej postaci
4x−12
x
2
*
x
2
+4x
x−3
3
ciemnota:
NWD dwóch licz naturalnych jest równy 15, a ich NWW wynosi 360. Wyznacz te liczby.
1
ruzo:
Wyznacz miejsce zerowe , punkt przecięcia z osią. Y i wartościgraniczne danych funkcji f(x)= 1/2
x
{X−2} + 4 f(x)= log
2
(x+3) −2
1
ciemnota:
jak zamienić ułamek okresowy na ułamek zwykły? np 2,(17)
3
ciemnota:
wyznacz najmniejszą liczbę naturalną, która w wyniku dzielenia przez 15 daje resztę 13, a w wyniku podzielenia przez 13 daję reszte 11.
1
ruzo:
Wyznacz miejsce zerowe dla funkcji f(x)= 1/2
x−2
+4 to jak będzie x w potędze to brak m. zer.? A jak będzie w. Potędze np. X−2 lub x +2 to czy można to rozłożyć na dwa ułamki i potem
4
wilczy:
Obliczyć maksymalną szybkość jaką uzyska kula o promieniu 8 cm i masie 1 kg, spadająca swobodnie, jeśli siła oporu powietrza dana jest wzorem: R=kδv
2
, gdzie v − prędkość ciała, δ
8
Monia123:
Oblicz na ile sposobów można rozdać 52 karty do gry między 4 graczy
7
strudzony_pal:
Wszystkie sposoby zawodzą Na okręgu zaznaczono 10 punktów. a)Ile cięciw można poprowadzić w tym okręgu? b)Ile można utworzyć trójkątów, łączący odcinkami 3 jego punkty?
2
agula:
wyznacz liczbę,której 80%jest równe 2
3
+
2
√
3
:4
√
3
5
zadanie:
oblicz granice:
∞
1
Rafał:
Help! Niech f: R
2
−R będzie funkcją różnowartościową. Pokazać że wzór d(x,y)=|f(x)−f(y)| definiuje
1
LALaed:
arcsin(x−1/2x)
4
ICSP:
Wzory Viete'a dla wielomianu stopnia III : Niech będzie dany wielomian : ax
3
+ bx
2
+ cx + d
5
ula:
Oblicz miary kątów czworokąta ABCD wpisanego w okrąg, wiedząc, że: a) |<C|=4|<A| i |<B|=2|<D|
2
Zoli:
Oblicz prawdopodobieństwo P(A∩B), jeśli wiadomo że P(A)=0,5 P(B)=0,4 P(A∪B) = 0,7
0
pomoże ktoś:
Załóżmy, że w danym okresie popyt konsumentów na przejazdy metrem jest uzależniony od ceny biletów za przejazdy metrem, dochodów konsumentów oraz ceny biletów za przejazdy autobusami
4
Ola:
Proszę o pomoc! Dla jakich wartości parametru k płaszczyzny pi1: x+ky−z−6=0, pi2: px+y−kz+3=0 są równoległe.
13
enter:
Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów b) B(x)= x
6
-x
5
-x
2
+x
7
Patryk:
Witam , mam rysunek, na rysunku mam zrobić odniesienie małego kawałka elementu w skali 2:1 w kółku ( możne ktoś się orientuje o co chodzi,nie wiem jakie wymiary powonieniem podać w tym
11
Adrian:
Witam, prosze sprawdzenie
15
Patryk:
Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej, przechodzącej przez ten punkt.
15
Martixu:
dla jakich wartości m prosta o podanym równaniu przechodzi przez ćwiartkę IV układu współrzędnych?
2
Kasia:
pytanie do zadania rozwinięcie powierzchni bocznej stożka jest wypukłym wycinkiem kołowym o kącie środkowym α. Kąt
0
shiba:
podac postac graniczna i wyznaczyc granice lim x→−
∞
e
x
/x
4
Tomasz:
Dane są okręgi o(S,R) oraz o(P,r). Określ ich wzajemne położenie, jeżeli:
0
shiba:
prosze o pomoc ! stosuac tw de l hopitala wyznacz granice lim x→0+ ln(3x)/ ctgx
2
Rafał:
Z talii 52 kart losujesz 5 kart, na ile sposobów możesz wylosować 2 pary ? (3jka nie jest parą − analogicznie do gry w pokera).
0
ja:
Hej
Mam Y= 23,6 + 2X
1
+ 0,15t i pytanie: ile wynosi k−zmiennych objaśniających?
2
shiba:
stosujac tw. de l'Hopitala wyznacz granice lim x→0 2x
2
+12x/−2x−3
0
Isco:
witam pamiętam że kiedyś profesor od matmy pokazał nam ciekawostkę: na podstawie zwykłej całki
4
Maniek:
Jeśli zdarzenia A i B spełniają warunek A∩B=∅ to są rozłączne. Wtedy: A) P(A)+P(B)>1
4
1906:
81
(sinx2x−1)*cos3x
−9
(sinx−cosx)
2
=0
3
Flin:
arcsin(x−1/2x) jak to się robi ? dziedzina dla arcsin to <−1,1>
2
1906:
sin(45 +
α
2
)
sin(45 −
α
2
)
Wykaż, że
−
=
√
2
tgα
√
1−sinα
√
1+sinα
α∊(0,
π
2
)
8
Marco Reus:
f(x)=ln(2sin
2
x−7sinx+3) jak tu sie zabrac za dziedzinę ?
0
shiba:
podac postac graniczn aoraz granice LIM x→1− −3x
2
+2x / ln x
10
MARTY:
4
x
+8*2
x
−9=0 2
2
x
+8*2
x
−9=0
9
Syyyy:
Rzucamy 2x kostka, wypisz pary zdarzen przeciwnych: A − suma oczek jest rowna co najwyzej 6
7
Sylll:
Dana jest prosta l: −6+8y−5=0. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt A=(−5,4)
10
Walker:
cos
2
x −1/2sinx−1/2=0 Jak się zabrać za rozwiązanie takiego równania?
162
michał:
Oblicz pochodne
a) f(x) = 3x
2
− 5x + 1
6
Paul:
3log
3
(x+1)=log
3
(x
3
+2x
2
+4x+7)
2
wisia:
FUNKCJA KWADRATOWA Y=X2 +BX +C JEST MALEJACA DLA X /−NIESKONCZONOSC,2/ A ZBIOREM JEJ WARTOSCI JEST PRZEDZIAL / −4,NIESKONCZONOSC/ , JAKI JEST WZOR KANONICZNYTEJ FUNCJI
4
Perel:
Jak narysowac wykres funkcji g(x)= x
2
− πx ? Może ktoś mi to narysowac ? Bo wyznaczyłem miejsca zerowe i nie wiem czy to trzeba wykres funkcji kwadratowej, ale jesli tak to jak przy
11
bella:
nierówność
6
pola:
prosze o sprawdzenie czy dobrze policzylem calki pierwsza i druga
2
t
1/2
=2t
1/2
=
t
3/2
3
t
−3
=3t
−4
=12t
−5
1
Darth Mazut:
Ile razy prędkość liniowa końca wskazówki minutowej jest większa od prędkości liniowej końca wskazówki godzinowej, Jeżeli wskazówka minutowa jest 2x dłuższa od godzinowej.
3
Maniek:
W pierwszej urnie jest 5 kul zielonych i 5 niebieskich, a w drugiej 6 zielonych i 4 niebieskie. Do trzeciej urny, w której początkowo były 3 kule zielone i 3 niebieskie, dołożono losowo po 1
1
wisia:
zapisz postac ogolna f kwadratowej jwsli jej wyroznik = 100 a wierzcholkiem paraboli jest punkt w /−1, 5/
1
wisia:
1
Ciągi:
3−3
2
n
+
2
lim
9
n
−4
n→
∞
22
uczeń:
Obwód równoległoboku jest równy 66cm, jeden z jego boków jest o 15cm krótszy od drugiego. Kąt ostry równoległoboku ma 60o(stopni). Policz pole równoległoboku. Sorcia że tak raz piszę jako
7
Kopciuch:
Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość24cm, a jego pole jest równe 60cm2. Oblicz długość ramienia tego trójkąta.
3
majtaj5:
Dla jakich wartości parametru m część wspólna przedziałów A=(−∞;m
3
+11m> i B=<6m
2
+6;∞)jest zbiorem jednoelementowym?
10
Pytalski:
:::rysunek::: W trapezie prostokątnym długości krótszej podstawy i wysokości są równe. Krótsza przekątna tego
2
Uczeń:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym wysokość ściany bocznej o długości 12 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30o.
2
matthew:
rozwiąż nierówność |7−x| + |x−1|≤x+14
7
Matoł:
Dla miszcza
14
Radek:
Znajdźmy ułamek, który ma rozwinięcie dziesiętne 0,(45)
40
Radek:
Każda z 5 początkowych cyfr liczby sześciocyfrowej podzielna przez 7 jest równa a, zaś cyfra
6
krzychu:
Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
44
asdf:
Witam, tak to sie liczy!
0
adi:
Dlaczego lim n*(9/11)
n
jest równe 0? n dąży do nieskończoności
1
Joghurt:
Witam, czy (AX)
−1
= A
−1
X
−1
?
6
matematyk za dyche:
Jeśli mam podać wszystkie pierwiastki liczby zespolonej
6
√
−27
to będą 27
1
6
(
√
3
2
+i
1
2
)
3
gdfhhidsfgds:
Największy apetyt ma larwa jedwabnika. W ciągu dwóch pierwszych dni życia potrafi ona zjeść 86000 razy więcej niż wynosi jej masa po urodzeniu. Ile kg w ciągu godziny zjada larwa ważąca
45
Estrella:
Wyznacz wzor funkcji liniowej fm ktora dla kazdej liczby rzeczywistej x spelnia warunek:
18
majtaj5:
Rozwiąż równanie. |x
3
−x|+x
2
−1=0
5
janusz:
e
x
−1
x⇔0
+
3x
3
7
Homej:
Błagam o pomoc i wyjaśnienie : Log7[Log4(Log3(x−7))]=0
11
Mati_gg9225535:
Granice
1
ernest:
rozwiąż nierówność |2−x| ≥ |6−x| + x − 3
18
patrycja:
jak rozbic na czynniki wielomiany stopnia 3? wielomian przykladowy: W(x) = x
3
- 2x
2
+ x - 2.
2
Uczeń:
Proszę o pomoc
Oblicz długość boku i pole rombu, w którym dłuższa przekątna ma długość 12 cm, a podwojona długość boku jest o 4 cm dłuższa od dłuższej przekątnej.
1
Apterkarz:
wśród dwudziestu zdjęć jest 9 zdjęć portretowych Kasi. Wyciągamy losow 3 zdjecia Oblicz , ile jest możliwoisci wylosowania Jednego portretu
5
strudzony:
Witam. Pomóżcie bo nic nie mogę wymyślić. Wszystkie sposoby zawodzą
3
pomocy !:
Oblicz wartość wyrażenia:
17
abc:
Proszę o wytłumaczenie jak zrobić to zadanie Rozłóż wyrażenia na czynniki, korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia:
23
Radek:
Liczby k i n są nieparzyste i każda z nich ma tylko trzy dzielniki. Uzasadnij, że różnica tych
2
On:
1.Wyznacz objętość i pole całkowite sześcianu,którego przekątna ma długość 9 cm.
9
Andi:
z
2
− 2iz − 10 = 0
12
kamczatka:
:::rysunek::: Trójkąty ABC i ABD wpisane są w okrąg o środku S jeżeli kąt ADB ma miarę 35 stopni to kąt BAC
0
Rafał:
5. Do pionowo zawieszonej sprężyny przytwierdzono ciało, które opuszczono do położenia równowagi, co spowodowało wydłużenie sprężyny o d . Obliczyć maksymalne wydłużenie sprężyny,
11
mike:
Zmienna losowa X ma rozkład Poissona z lamda =2 Oblicz P(X<3) P(X>46)
3
kamczatka:
Funkcja g każdej liczbie dodatniej s przyporządkowuje długość przekątnej kwadratu o polu s. Funkcja g określona jest wzorem:
24
Estrella:
Przekształć funkcję y = f (x), do postaci y=f ( ||x| − 2| )
4
Mati:
Ciąg (x,3
x+1
, 4−11 * 3
x
) jest geometryczny. Oblicz x.
11
zosia:
czy mógłby ktoś pomóc ?
wyznacz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
9
meron:
FIZYKA: Oblicz prędkość liniową końca wskazówki godzinowej odległej od osi obrotu o 5 cm.
1
bank:
Oblicz: sinα+sinβ+sin(α+β)=
4
Andrzej:
|x
2
−4x|+3
=1
x
2
+|x−5|
1
Pats888:
Rozwiąż równanie sin
2
x+3sinx + 2=0
7
majtaj5:
rozwiąż równanie x
4
+2x
3
−2x
2
−3x−18
7
V.Abel:
Dany jest spójnik logiczny: [tabelka]
2
capsi:
ile wynosi następujące równanie 3
n−2
? jak to rozpisać ?
3
Cycerok:
W pudełku mamy szesc kul, przy czym dwie sa oznaczone numerem 1, jedna jest oznaczona numerem 2 i trzy sa oznaczone numerem 3. Losujemy kolejno szesc kul bez zwracania i
1
Łysy:
Mam policzyć pierwiastki wielomianu, ale kompletnie mi nie wychodzi: 2x
4
− 8x
3
= 18x
2
− 6x
15
student:
|z|
6
=iz
6
trzeba to rozwiązać trygonometrycznie, ale jak?
8
Ktoś:
Witam ponownie. Zastanawia mnie to zadanie:
21
Albert:
Dla jakich wartości p i q liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania x
3
+px
2
+qx+4=0
1
meron:
FIZYKA: Jaka siła dośrodkowa działa na samochód o masie 1000 kg poruszający się po okręgu o promieniu r= 20 m z prędkością kątową q= 0,05 rad/s
1
Pats888:
Zróżniczkować funkcję y = x
2
e
X
4
Zara:
Czy pochodna z (x−1)
2
to dwa?
5
papa:
y=
√
x
3
+x
3
Alicja:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
= (−1)
2
* (25 − 9n
2
). Różnica a
2
− a
1
jest równa?
24
flo:
Wyznacz liczbę, której: a) 1% wynosi 2
1
8
−2−
2
:
√
1
9
16
−(−
√
3
−1)
0
*
3
√
27
−
1
2
*0,25
4
gabka:
mając dana funkcje f(x) = x
2
− 4x+3 wyznacz: przedzialy monooicznosci, max i min wartosc oraz wyznacz punkty wspolne z osiami. dziekuje z góry!
1
piotr22:
jak uprościć to wyrażenie
x
2
(4x
2
−1)
x−0,5
2
Andrzej:
W trójkącie boki mają długość a,b,c natomiast miary kątów są odpowiednio równe α, β, γ. Wykaż, że jeśli a*cosβ=b*cosα, to ten trójkąt jest równoramienny. Proszę o pomoc. Jak to zrobić z
3
JacekPlacek:
ax − a = 2 − 2x. Wyznacz wartości parametru a, dla których równanie z x jest tożsamościowe
2
Patryk:
oblicz granice n−−−>
∞
4
l:
Rp Rp −−−−− jak wychagnac A? to bedzie A=−−−−
archiwum 1176,
1175
,
1174
,