Trójkąty ABC i ABD wpisane są w okrąg o środku S jeżeli kąt ADB ma miarę 35 stop
kamczatka:

Trójkąty ABC i ABD wpisane są w okrąg o środku S jeżeli kąt ADB ma miarę 35 stopni to kąt BAC
ma miarę:
Myślałem że może długości odcinków AB i AD są równe to by trójkąt był równoramienny. Ale chyba
tak nie może być ? Bo jak ta podstawa trójkąta ABD jest krzywa ?
1 gru 17:31
kret:
|∡ACB| = 35o, α = 90o − 35o
1 gru 17:45
kamczatka: czemu 90−35 ?
1 gru 17:47
kamczatka: bo bok B jest oparty na średnicy ?
1 gru 17:48
Eta:
1 gru 17:52
kamczatka: tak wiem że te kąty =35 stopni ale czemu jest 90 stopni − ?
1 gru 17:58
kamczatka: ?
1 gru 22:06
Eta:
Trójkąt po prawej stronie jest prostokątny
bo kąt wpisany oparty na średnicy jest kątem prostym
1 gru 22:16
kamczatka: ok dzięki wielkie
1 gru 22:18
Eta:

Każdy maturzysta powinien to wiedzieć

( gimnazjaliści też to wiedzą
1 gru 22:20
Radek:
Ja to wiem !
1 gru 22:21
Eta:
Choć tyle dobrze
1 gru 22:35
Radek: choć tyle ?
1 gru 22:36