Poprosze o pomoc :)
Kopciuch: Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość24cm, a jego pole jest równe 60cm2. Oblicz długość
ramienia tego trójkąta.
2 gru 00:54
5-latek: Podaj wzor na pole trojkata
2 gru 01:13
kopciuch: może od razu podam odpowiedź b=13cm
2 gru 01:21
5-latek: MI jest odpopweidz niepotrzebna bo to jest za proste zadanie
| | 1 | | 1 | |
Ptr= |
| a*h=60 a=24 wiec |
| *24*h=60 wylicz ztego h czyli wysokosc trojkata |
| | 2 | | 2 | |
b
2=(
12)
2+h
2 podstaw i wylicz b
2 gru 01:27
uczeń: P=0,5*24*h=12h=60cm2⇒h=5cm
oraz
b(kwadrat)=12(kwadrat)+h(kwadrat)=144+5(kwadrat)=144+25=169⇒b=169=13
odp b=13
2 gru 01:32
5-latek: No i gitara

I co bylo trudne .Nie bylo
2 gru 01:35
uczeń: jupiiii

teraz to ja już mam pewność że dobrze zrobione
2 gru 01:40
5-latek: OK

A teraz licz jeszce to pole rownolegloboku bo tez chce isc spac
2 gru 01:42