matematykaszkolna.pl
Podobieństwo trójkątów Radek: Ze środka przyprostokątnej BC trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono odcinek DE prostopadły do przeciwprostokątnej. Wykaż, że trójkąty ABC i DBE są podobne oraz oblicz długości odcinków DE i BE, jeśli |BC|=8cm oraz |AC|=6 cm Jak można udowodnić że są podobne ? A w obliczeniu długości boków DE i BE zrobiłem tak i nie wiem do czego to przyrównać ? 6|ED|= ? 8|BE|=? Dziękuje za pomoc
2 gru 16:20
Radek: Pomoże ktoś ?
2 gru 17:11
Mila: rysunek ΔBDE∼ΔABC cecha kkk DB=4 AB2=62+82 AB=10
DB AB 

=

⇔...
BE BC 
BD AB 

=

⇔...
DE AC 
2 gru 17:32
Radek: dziękuje bardzo wyszło 3,2 i 2,4. Te podobieństwo czytamy tak że DB jest podobny do AB BE jest podobny do BC ?
2 gru 17:53
Mila: Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Odcinki zawsze są podobne do siebie, a Δ nie Proporcję
DB AB 

=

czytamy tak:
BE BC 
DB tak się ma do BE jak AB do BC Układając proporcje kierujesz się tym jak położone są boki obu trójkątów− naprzeciw równych kątów. DB jest przeciwprostokątną w małym ΔDBE, BE jest przyprostokątną naprzeciw kąta α, tak samo AB to przeciwprostokatna w dużym ΔABC i przyprostokątna BC leży naprzeciw kąta ostrego α.
2 gru 18:12
Radek: Bo zauważyłem że w liczniku są przyprostokątne. Czyli że DB jest podobne do AB ?
2 gru 18:30
Mila: To są przeciwprostokątne.
2 gru 18:38
Radek: A takie proporcje dobrze ułożyłem ED BE = AC BC Dziwnie się wyświetla to zapiszę tak ED/BE=AC/BC ?
2 gru 18:48