Podobieństwo trójkątów
Radek: Ze środka przyprostokątnej BC trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono odcinek DE prostopadły do
przeciwprostokątnej. Wykaż, że trójkąty ABC i DBE są podobne oraz oblicz długości odcinków DE
i BE, jeśli |BC|=8cm oraz |AC|=6 cm
Jak można udowodnić że są podobne ?
A w obliczeniu długości boków DE i BE zrobiłem tak i nie wiem do czego to przyrównać ?
6|ED|= ?
8|BE|=?
Dziękuje za pomoc
2 gru 16:20
Radek: Pomoże ktoś ?
2 gru 17:11
Mila:

ΔBDE∼ΔABC cecha kkk
DB=4
AB
2=6
2+8
2
AB=10
2 gru 17:32
Radek: dziękuje bardzo wyszło 3,2 i 2,4.
Te podobieństwo czytamy tak że
DB jest podobny do AB
BE jest podobny do BC ?
2 gru 17:53
Mila:
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
Odcinki zawsze są podobne do siebie, a Δ nie
Proporcję
| DB | | AB | |
| = |
| czytamy tak: |
| BE | | BC | |
DB tak się ma do BE jak AB do BC
Układając proporcje kierujesz się tym jak położone są boki obu trójkątów− naprzeciw równych
kątów.
DB jest przeciwprostokątną w małym ΔDBE,
BE jest przyprostokątną naprzeciw kąta α,
tak samo
AB to przeciwprostokatna w dużym ΔABC i
przyprostokątna BC leży naprzeciw kąta ostrego α.
2 gru 18:12
Radek: Bo zauważyłem że w liczniku są przyprostokątne.
Czyli że DB jest podobne do AB ?
2 gru 18:30
Mila:
To są przeciwprostokątne.
2 gru 18:38
Radek: A takie proporcje dobrze ułożyłem
ED BE = AC BC
Dziwnie się wyświetla to zapiszę tak
ED/BE=AC/BC
?
2 gru 18:48