Rozwiązać równanie logarytmiczne
Homej: Błagam o pomoc i wyjaśnienie :
Log7[Log4(Log3(x−7))]=0
te 7,4 i 3 to index dolny pomóżcie błagam
1 gru 22:56
-:):
jedziesz z definicji logarytmu
1 gru 23:08
Janek191:
log7 [ log4 ( log3 ( x − 7))] = 0 ⇔ log4 ( log3 ( x − 7)) = 70 = 1 ⇔
⇔ log3( x − 7) = 4 ⇔ x − 7 = 34 = 81 ⇔ x = 88
1 gru 23:08
Homej: no mi tak wyszło a w odpowiedzi piszę 16,719
1 gru 23:14
5-latek: + dziedzina
1 gru 23:14
Homej: Ale jak to obliczyć?
1 gru 23:26
Janek191:
x − 7 > 0 ⇒ x > 7
D: x > 7
=======
1 gru 23:28
Janek191:
Jakieś bzdury w tej odpowiedzi !
1 gru 23:32