Proszę o pomoc
uczeń: Obwód równoległoboku jest równy 66cm, jeden z jego boków jest o 15cm krótszy od drugiego. Kąt
ostry równoległoboku ma 60o(stopni). Policz pole równoległoboku. Sorcia że tak raz piszę jako
uczeń a raz jako pytalski ale to z kolegą zadanie rozwiązujemy
2 gru 00:58
uczeń: śpicie?
2 gru 01:01
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/863.html
bedzie do wykorzystania 3 wzor na pole
Ale przdtem musimy policzyc boki rownoleglobobu
zalozmy ze bok b=a−15
toOb
r=2a+2b=66 t0o 66=2a+2(a−15) wyliczyc z tego ile wynosi bok a potem wyliczyc ile wynosi
bok b i policzyc pole wedlug wzoru P=a*b*sin60 i koniec zadania . Bylo proste ?
2 gru 01:06
5-latek: No wiesz nie mozemy jeszcze spac bo nie wiemy kiedy sie zdecydujesz dac zadanie do rozwiazania
Byloby to nieuprzejme z naszej strony w stosunku do Ciebie
2 gru 01:09
uczeń: Jeszcze jak by moja głowa myślała ćos dzis to może i bym wymyślił a tak nie mam pojęcia że tak
powiem czarna magia
2 gru 01:17
uczeń: czy było proste może nie koniecznie

Bo ja na wiem co z czym się je
2 gru 01:18
uczeń: nie no nie wiem jak się odwdzięczę że tak czekacie na moje zadania

teraz to już z górki
jeszcze tylko to zadanie i już daje Wam spać
2 gru 01:20
5-latek: | | 96 | |
2a+2(a−15)=66 to 2a+2a−30=66 to 4a=96 to a= |
| = policz |
| | 4 | |
b=a−15 policz
P=a*b*sin60 sin 60 albo wiesz albo odczytaj z tablic
A teraz juz spac
2 gru 01:22
kopciuch: a gdzie te tablice?
2 gru 01:23
uczeń: a z jakich tablic
2 gru 01:23
uczeń: ja mam tak: L=2a + 2b =66cm /:2
a+b= 33cm
b=a−15
zatem:
a+(a−15)=33
2a=33+15=48 /:2
a=24
b=24−15=9
a=24cm
b=9cm
......
2 gru 01:29
2 gru 01:30
5-latek: To bylo do tych tablic
Obliczenia masz dobre
teraz policz pole
2 gru 01:31
5-latek: I jeszce
Kopciuch
2 gru 01:36
uczeń: dobrze to czyli tamto jest dobrze dziekiii dziękiii
2 gru 01:42
uczeń: cierpliwości a już piszę
2 gru 01:43
5-latek: NO ale teraz policz pole
P=a*b*sin60
2 gru 01:44
uczeń: h/b=sin60o= √3/2
h/9=√3/2
2h=9√3
h=4,5√3
h=4,5√3cm
pole równoległoboku
P=a*h=24cm*4,5√3=108√3cm kwadrat
2 gru 01:47
uczeń: to jest to
2 gru 01:49
uczeń: z góry dziekuje Ci za te podpowiedzi i za czas że mi powiedziałeś co z czym się jee....

bo
tu zaraz druga a Ty siedzisz i mi pomagasz z góry wielkie dzięki
2 gru 01:51
5-latek: Wynik sie zgadza jest ok .
Nie musiales liczyc wyskosci (ale w sumie dobrze bo bedziesz wiecej umial) m bo miales juz
| | √3 | |
wszystkie dane do policzenia czyli a=24 b=9 i sin60= |
| wedlug tego wzoru co jest w |
| | 2 | |
linku .
Teraz juz spac
2 gru 01:53
uczeń: dzięki Ci wielkie za pomoc

zatem miłej nocy i do usłyszenia nastepnym razem

tylko
obiecuje już wcześniej

haha zeby nocki nie zawalić
2 gru 01:55
5-latek:
2 gru 01:56