Procenty
flo: Wyznacz liczbę, której:
a) 1% wynosi 218−2−2:√1916−(−√3−1)0*3√27−12*0,25
b) 10% wynosi √1916:(25)−2−(2−√3)0*3√125−165*0,125.
1 gru 20:19
sushi_ gg6397228:
z czym masz problem ?
1 gru 20:19
flo: Powychodziły mi chyba jakieś dziwne wyniki i chciałabym móc sobie sprawdzić.
1 gru 20:24
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi
1 gru 20:26
flo: a)
0,01x=1732:√1916*1*3√27−12*0,25
0,01x=1732:√1916*3−18
0,01x=1732*45*3−18
0,01x=1740*3−18
0,01x=5140−18
0,01x=5140−540
0,01x=4640
0,01x=1320
1 gru 20:34
sushi_ gg6397228:
stosuj "u", zamiast "u"
najpierw zapisz porządnie przykład, bo nie wiele widać
1 gru 20:37
flo: b)
0,1x=p{1916:(25)−2−(2−√3)0*3√125−165*0,125
0,1x=54*425−5−165*1251000
0,1x=15−51−165*1251000
0,1x=15−255−20005000
0,1x=15−255−25
0,1x=−265
1 gru 20:37
flo: jak to stosuj "u", zamiast "u"?
1 gru 20:38
sushi_ gg6397228:
"U" aby było wiać ułamek
1 gru 20:39
Baczek: duze U zamiast małego u
1 gru 20:40
flo: a)
| | 17 | | 9 | | 1 | | 1 | |
0,01x= |
| :√1 |
| *1*3√27− |
| * |
| |
| | 32 | | 16 | | 2 | | 4 | |
| | 17 | | 9 | | 1 | |
0,01x= |
| :√1 |
| *3− |
| |
| | 32 | | 16 | | 8 | |
| | 17 | | 25 | | 1 | |
0,01x= |
| :√ |
| *3− |
| |
| | 32 | | 16 | | 8 | |
teraz widać?
1 gru 20:46
sushi_ gg6397228:
zacznij od poprawnego zapisania przykładu
1 gru 20:47
flo: b)
| | 9 | | 2 | | 16 | |
0,1x=√ |
| :( |
| )−2−(2−√3)0*3√125− |
| *0,125 |
| | 16 | | 5 | | 5 | |
| | 5 | | 4 | | 16 | | 125 | |
o,1x= |
| * |
| −5− |
| * |
| |
| | 4 | | 25 | | 5 | | 1000 | |
| | 1 | | 5 | | 16 | | 125 | |
0,1x= |
| − |
| − |
| * |
| |
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1000 | |
| | 1 | | 25 | | 2000 | |
0,1x= |
| − |
| − |
| |
| | 5 | | 5 | | 5000 | |
1 gru 20:50
flo: Ale co tu jest niepoprawnego? Dla mnie wszystko jest czytelne. Mam to przepisywać po raz
kolejny? Nie rozumiem o co chodzi, wszystko jest przecież wyraźnie. Może w takim razie jest
ktoś inny, kto jest w stanie odczytać ten zapis

?
1 gru 20:51
sushi_ gg6397228:
nikt nie kazał pisać wszystkiego od razu
w tresci zadania są "minusy" a u Ciebie tego nie ma
jest też takie coś jak "kopiuj" i wklej do worda
to sie nie zmeczysz
1 gru 20:53
sushi_ gg6397228:
masz przepisac pierwszy swoj post, bo jest nieczytelny
1 gru 20:54
flo: | | 1 | | 9 | | 1 | |
a) 1% wynosi 2 |
| −2−2:√1 |
| −(√3−1)0*3√27− |
| *0,25 |
| | 8 | | 16 | | 2 | |
| | 9 | | 2 | | 16 | |
b) 10% wynosi √1 |
| :( |
| )−2−(2−√3)0*3√125− |
| *0,125 |
| | 16 | | 5 | | 5 | |
1 gru 21:02
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
2 |
| − 2−2−−> tak to ma wyglądąć |
| | 8 | |
bo jakos dziwnie zapisalas to
1 gru 21:04
flo: zapiszę słownie, to może wtedy nie będzie żadnych wątpliwości
dwa i jedna ósma odjąć dwa do potęgi minus drugiej
zrozumiałe
1 gru 21:08
sushi_ gg6397228:
ja zapisalem poprawnie
i dalej mamy dzielenie przez pieriwastek ?
1 gru 21:10
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
2 |
| −2−2: √1916−(−√3−1)0* 3√27− |
| *0,25 −−> tak ma być ? |
| | 8 | | 2 | |
1 gru 21:14
flo: nie, przecież przepisałam na nowo, trzy komentarze nad Twoim
nie ma minusa przed √3
jest −(√3−1)0
1 gru 21:20
sushi_ gg6397228:
to i tak nie ma znaczenia
nie zastosowałas kolejnosci wykonywania dzialan
| | 1 | |
najpierw mamy dzielenie , a Ty jakims cudem wrzuciałaś |
| do pierwszej liczby |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
2 |
| −2−2: √1916−(√3−1)0* 3√27− |
| *0,25= |
| | 8 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | |
2 |
| − |
| : |
| −(1)* 3− |
| =... |
| | 8 | | 4 | | 4 | | 8 | |
1 gru 21:24
flo: dobra, wiesz co, nie ogarniam tego. nie ważne już, sama jakoś to zrobię.
dzięki za chęci
1 gru 21:31
sushi_ gg6397228:
zapisalem jak to ma wygladac i juz zrobilem pierwsze skrocenia, a Ty jakas dziwna metoda
stosujesz do liczen
1 gru 21:33