rnieróność z wartością bezwzglęną
Agnieszka: rozwiąż nieróność
|x+4| + 2|x−3| < 5x
2 gru 17:40
Bizon:
... przedziały i walcz −
2 gru 17:42
Inowroclaw: Miejsca zerowe sobie wyznacz i przedziały, potem to już samo się robi.
2 gru 17:44
Agnieszka: wiem tylko co z tą 2 przed wartością bezwzględną zrobić? można ją podzielić
2 gru 17:48
Bizon:
... dwójka jest zawsze dwójka −
2 gru 17:52
Agnieszka: dobra ok już mam
2 gru 17:53
Mila:
1) |x+4|=x+4 dla x≥−4
|x+4|=−x−4 dla x<−4
2)|x−3|=x−3 dla x≥3
|x−3|=−x+3 dla x<3
Rozwiązujesz nierówność w trzech przedziałach:
I) x<−4 wtedy masz nierówność:
−x−4+2*(−x+3)<5x
−x−4−2x+6<5x⇔
−8x<−2
| | 1 | |
x> |
| te liczby nie należą do przedziału (−∞, −4) zatem tu nie masz rozwiązania |
| | 4 | |
II) x∊<−4,3)
x+4+2(−x+3)<5x⇔
x+4−2x+6<5x ⇔
−6x+10<0
−6x<−10
====================
III) x≥3
x+4+2*(x−3)<5x
x+4+2x−6<5x
−2x<2
x>−1 i x≥3⇔
x≥3
====
Z(II) i (III)
2 gru 18:02