matematykaszkolna.pl
Logika V.Abel: Dany jest spójnik logiczny: [tabelka] p...q... p∅q 1...1....1 1...0....1 0...1....0 0...1....1 Wyraź za pomocą spójnika ↓ (negacja alternatywy), powyższy spójnik. Będę niezmiernie wdzięczny, jeżeli ktoś mi napisze jak to ma wyglądać i powie skąd to wziął. Proszę o pomoc.
1 gru 00:10
Godzio: Zrób kolejne kolumny, jeżeli natrafisz na taką, która się pokrywa zero − jedynkowo z tą szukaną to masz rozwiązaniem i musisz użyć oczywiście tej negacji alternatywy emotka
1 gru 00:20
~r.: A ostatni rząd to nie powinno być: 0...0...1 ?
1 gru 01:42
~r.: Po mojemu to powinno być: p ∅ q = p v (p ↓ q) ale najlepiej zrób tabelkę i sprawdź to
1 gru 01:50
V.Abel: ~r masz rację, ostatni wiersz, to 0..0..1 Ja wpadłem na to, że to przystaje do (p→q)→(p⇔q), tylko jak teraz rozpisać się nie kopnąć emotka Dzięki za podpowiedzi emotka
1 gru 11:23
Trivial: Oznaczenia: AND * OR + NOT ~ NOR ↓ Trzeba zapisać jakkolwiek, a potem można przekształcić. Patrzymy na tabelkę i widzimy, że funkcja jest prawdziwa wtedy, gdy NIE jest (p=0), (q=1). Zatem: p∅q = ~((~p)*q) Wystarczy zapisać działania AND oraz OR przy pomocy NOR i podstawić do tego wyrażenia. ~p = p ↓ p // p ↓ p = ~(p + p) = ~p p*q = (~p) ↓ (~q) Zapisujemy: p∅q = ~((~p)*q) = ~(p ↓ (~q)) = ~(p ↓ (q↓q)) = (p ↓ (q↓q))↓(p ↓ (q↓q))
1 gru 13:08
V.Abel: Aha, dzięki emotka Jednak dopiero teraz dziś tu zajrzałem i zrobiłem to w dzień, wyszło mi więcej zmiennych, ale wyszło (tak mi się wydaje) poprawnie emotka Powiedziano mi, że dany spójnik można tylko i wyłącznie w jeden sposób, tzn. można do wyniku dojść różnymi drogami, ale finalnie dostajemy jeden, jednoznaczny i poprawny efekt. W takim razie, mi wyszło ponad dwa razy więcej zmiennych, a Tobie tylko 6, więc, czy ja mam źle, czy to co mi "powiedziano" nie jest prawdą? PS Dzięki za udział w zadaniu emotka
1 gru 21:58
V.Abel: (..)w jeden sposób zapisać(...) ***
1 gru 21:59