Logika
V.Abel: Dany jest spójnik logiczny:
[tabelka]
p...q... p∅q
1...1....1
1...0....1
0...1....0
0...1....1
Wyraź za pomocą spójnika ↓ (negacja alternatywy), powyższy spójnik.
Będę niezmiernie wdzięczny, jeżeli ktoś mi napisze jak to ma wyglądać i powie skąd to wziął.
Proszę o pomoc.
1 gru 00:10
Godzio:
Zrób kolejne kolumny, jeżeli natrafisz na taką, która się pokrywa zero − jedynkowo z tą szukaną
to masz rozwiązaniem i musisz użyć oczywiście tej negacji alternatywy
1 gru 00:20
~r.:
A ostatni rząd to nie powinno być:
0...0...1 ?
1 gru 01:42
~r.:
Po mojemu to powinno być:
p ∅ q = p v (p ↓ q)
ale najlepiej zrób tabelkę i sprawdź to
1 gru 01:50
V.Abel: ~r masz rację, ostatni wiersz, to 0..0..1
Ja wpadłem na to, że to przystaje do (p→q)→(p⇔q), tylko jak teraz rozpisać się nie kopnąć

Dzięki za podpowiedzi
1 gru 11:23
Trivial:
Oznaczenia:
AND *
OR +
NOT ~
NOR ↓
Trzeba zapisać jakkolwiek, a potem można przekształcić.
Patrzymy na tabelkę i widzimy, że funkcja jest prawdziwa wtedy, gdy NIE jest (p=0), (q=1).
Zatem:
p∅q = ~((~p)*q)
Wystarczy zapisać działania AND oraz OR przy pomocy NOR i podstawić do tego wyrażenia.
~p = p ↓ p // p ↓ p = ~(p + p) = ~p
p*q = (~p) ↓ (~q)
Zapisujemy:
p∅q = ~((~p)*q) = ~(p ↓ (~q)) = ~(p ↓ (q↓q)) = (p ↓ (q↓q))↓(p ↓ (q↓q))
1 gru 13:08
V.Abel: Aha, dzięki

Jednak dopiero teraz dziś tu zajrzałem i zrobiłem to w dzień, wyszło mi więcej zmiennych, ale
wyszło (tak mi się wydaje) poprawnie

Powiedziano mi, że dany spójnik można tylko i wyłącznie w jeden sposób, tzn. można do wyniku
dojść różnymi drogami, ale finalnie dostajemy jeden, jednoznaczny i poprawny efekt.
W takim razie, mi wyszło ponad dwa razy więcej zmiennych, a Tobie tylko 6, więc, czy ja mam
źle, czy to co mi "powiedziano" nie jest prawdą

?
PS Dzięki za udział w zadaniu
1 gru 21:58
V.Abel: (..)w jeden sposób zapisać(...) ***
1 gru 21:59