Zdarzenia
Maniek: Jeśli zdarzenia A i B spełniają warunek A∩B=∅ to są rozłączne. Wtedy:
A) P(A)+P(B)>1
B) P(A')+P(B')≥1
C)P(A)≤P(B')
D)P(B)≤P(A')
Może być więcej niż jedno rozwiązanie
2 gru 09:40
wredulus_pospolitus:
'pomyśl'

wskazówka:
1 ≥ P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B) ≥ 0
2 gru 09:43
wredulus_pospolitus:
i jeszcze:
P(A') = 1 − P(A)
2 gru 09:44
Maniek: Nadal niezbyt to czaje

wychodzi, że P(A)+P(B)≥P(A∩B)
A∩B to zbiór pusty, czyli 0?
1−P(A)+P(B')... 1−(PA)+1−P(B)= 2−(P(A)+P(B)>1?
wyjdzie, że A to nieprawda, B to prawda, C prawda, D prawda?
2 gru 12:14
Maniek: UP
2 gru 13:01
Maniek: UP
3 gru 17:28
Maniek: UP
3 gru 20:50
Maniek: up
4 gru 16:19
Hajtowy:
Skoro:
A∩B=∅
to
1 ≥P(AuB) = P(A) + P(B) ≥ 0
Takie to trudne?
4 gru 16:22
MQ: Hajtowy odkrył Amerykę −− suma prawdopodobieństw jest ≥ 0
4 gru 16:37
MQ: Maniek − zastosuj metodę eliminacji.
Rozważ dla każdej odpowiedzi, czy można o niej coś pewnego powiedzieć, a jeśli tak, czy może
być prawdziwa.
Podpowiedź: w dwóch przypadkach nie da się odpowiedzieć ani tak, ani nie. W jednym przypadku
odpowiedź jest na pewno nie. W takim razie ten czwarty będzie odpowiedzią.
4 gru 16:43
Maniek: no to A) będzie nie C,D jest ani nie ani tak, a B jest odpowiedzią?
4 gru 17:47
Maniek: up
4 gru 18:08
MQ: Tak
4 gru 18:12