Równanie
Walker: cos2 x −1/2sinx−1/2=0 Jak się zabrać za rozwiązanie takiego równania?
2 gru 11:18
5-latek: cos2x= ile
2 gru 11:20
Walker: 2cos2x−1?
2 gru 11:21
Walker: o boze sorry tu z 1 skorzystac trzeba
2 gru 11:22
5-latek: A znasz jedynke trygonometryczna ?
2 gru 11:22
Walker: Czyli mam 1 −sin2x −1/2sinx−1/2=0
2 gru 11:22
Walker: czyli −sin2x−1/2sinx+1/2=0 i delte?
2 gru 11:23
Walker: sorry po prostu sam zle patrzylem na przykład zamiast potegi widziałem 2 przy x
2 gru 11:23
5-latek: | | 1 | | 1 | |
Tak delte tylko tu chyba trzeba zrobic podsatwienie sinx=t i dostaniesz −t2− |
| t+ |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
2 gru 11:28
Walker: ok dzieki za pomoc ; )
2 gru 11:33
5-latek:
2 gru 11:33