funkcja
Pati: wykonaj działania:
| x+2 | | 2−x | | 5x3+8 | |
| + |
| + |
| |
| 2x−4 | | 6+3x | | 24−6x2 | |
1 gru 21:29
Hajtowy: Wspólny mianownik :
| coś + coś + coś | |
| = |
| (2x−4)(6+3x)(24−6x2) | |
1 gru 21:36
Radek:
Hajtowy chcesz ją zabić ?
| x+2 | | 2−x | | 5x3+8 | |
| + |
| =− |
| |
| 2x−4 | | 6+3x | | 24−6x2 | |
1 gru 21:37
5-latek: I w tym wypadku Hajtowy ma racje .
Bo nie ma wyliczyc pierwiastkow tylko zapisac w prostszej postaci to wyrazenie .
Obaj tez zapomnieliscie o zalozeniach
1 gru 23:22
Pati: a nie muszę do wspólnego mianownika jednak? bo nie mam po znaku "=" nic czyli powinnam to
wyliczyć jak zwykłe działanie ale nic sensownego mi nie wychodzi
2 gru 16:08
Hajtowy: Dałem Ci wspólny mianownik

Ty masz licznik zrobić
5−latek owszem, założenia bardzo ważne, ale to już należy do osoby rozwiązującej zadanie
by je zrobić

Nie wolno wszystkiego jak "na tacy" podać
2 gru 16:10
Pati: no tak założenia swoja drogą tylko jak sprowadzałam do wspólnego mianownika: to zostaje w
martwym punkcie:
| 4x2+20x+4 | | 5x3+8 | |
| + |
| =....? |
| 6x2−24 | | 24−6x2 | |
2 gru 16:46
Hajtowy: | coś + coś + coś | |
| = |
| (2x−4)(6+3x)(24−6x2) | |
| | x+2(6+3x)(24−6x2) + 2−x(2x−4)(24−6x2) + 5x3+8(2x−4)(6+3x) | |
= |
| = ... |
| | (2x−4)(6+3x)(24−6x2) | |
Wymnóż i dokończ
2 gru 16:59