granice
zadanie: jak obliczyc taka granice:
lim p(n2){n} (pierwiastek z n stopnia n2) ?
12 lis 00:16
zadanie: mozna wykorzystac kryterium D'Alemberta
12 lis 00:27
zadanie: poprosilbym o pomoc
12 lis 00:27
Mila:
Dlaczego zaczynasz od trudnych?
limn→∞(n√n)=1 podstawowe tw. z teorii granic.
12 lis 00:28
zadanie: an=n√n√n=n√1→1
tak?
12 lis 00:38
Mila: Granica 1. zapis niezbyt dobry.
12 lis 01:00
zadanie: Wskazać liczbę naturalną k, dla której granica
| | 3n2+2*6√nk+1 | |
lim |
| istnieje i jest liczba rzeczywista dodatnia. |
| | n2+5*3√n7+7+7*√n5+5 | |
Obliczyc wartosc granicy przy tak wybranej
liczbie k.
Rozwiazanie:
Dzielac licznik i mianownik danego wyrazenia przez n
5/2 otrzymujemy
| | 3n2+2*6√nk+1 | |
lim |
| = |
| | n2+5*3√n7+7+7*√n5+5 | |
teraz napisze licznik i mianownik odzielnie zeby bylo lepiej widac
| | 3 | |
licznik: |
| +2*6√nk−15+1/n15 |
| | n1/2 | |
| | 1 | |
mianownik: |
| +5*3√1/n1/2+7/n15/2+7*√1+5n5←5/n5 |
| | n1/2 | |
Mianownik ostatniego wyrazenia dazy do 7 przy n→
∞, natomiast licznik ma granice
skonczona dodatnia dla k =15 i granica licznika jest wtedy równa 2.
Odpowiedz: Przy k =15 granica jest równa 2/7.
Uwaga: Liczba k =15 jest jedyna liczba spełniajaca warunki zadania. Jednak zgodnie
z poleceniem wystarczyło wskazac k, bez koniecznosci uzasadnienia, ze takie k jest tylko
jedno.
12 lis 15:44
zadanie: nie rozumiem tego rozwiazania a konkretnie dlaczego dzielimy prze n5/2 i skad sie bierze
k=15 ?
moglbym prosic o wytlumaczenie?
wiem, ze te zapisy nie sa zbyt czytelne ale mam nadzieje, ze da sie zrozumiec
12 lis 15:47
zadanie: ?
12 lis 17:03
Mila:
Czekaj.
12 lis 17:10
Mila:
W mianowniku chcemy otrzymać po podzieleniu przez ( n
m) sumę składników dążących do zera i do
stałej różnej od zera.
Dzielimy przez n
52
Popatrz na składniki mianownika:
3√(n7/n152+(7)/n152= po włączeniu pod pierwiastek podniosłam dzielnik do 3
potęgi
| | 1 | | 7 | |
mamy pod pierwiastkiem składnik : |
| + |
| →0 |
| | √n | | √n15 | |
Ostatni składnik
7*
√1+(5/n5)→7
Teraz licznik:
| | 6√nk+1 | |
2* |
| po włączeniu po pierwiastek, |
| | n52 | |
najpierw sprowadzam n
52do 6 stopnia
n
52=n
156
Mamy pod pierwiastkiem:
| nk | | 1 | | 1 | |
| + |
| =nk−15+ |
| |
| n15 | | n15 | | n15 | |
| | 1 | |
Chcemy aby 2*(nk−15+ |
| ) miało granicę różna od zera , to będzie dla |
| | n15 | |
k−15 =0⇔k=15
| | 0+2*1 | | 2 | |
Lim(...)= |
| = |
| |
| | 0+0+7 | | 7 | |
12 lis 18:07
zadanie: dziekuje bardzo
12 lis 21:11
Mila:
Zrozumiałe te moje wywody, czy wątpliwości rozwiane?
12 lis 21:29
zadanie: zobaczymy w praktyce
12 lis 21:46
zadanie: teraz probuje zrozumiec ta granice z liczba k
15 lis 17:44
zadanie: mam pytanie
mozna probowac obliczac ta granice normalnie tzn. z tym k i potem zobaczyc (dobrac) odpowiednia
liczbe tak,zeby ta granica wyszla?
15 lis 17:52
Mila:
No to jak to chcesz liczyć?
15 lis 17:57
zadanie: nie wiem
15 lis 18:14
zadanie: mam pytanie w zwiazku z powyzszym zadaniem
| 3√n7+7 | |
| (wyrazenie 3√n7+7 zostalo podzielone przez n5/2) i teraz rozumiem, |
| n5/2 | |
zeby moc podzielic kazdy ze skladnikow znajdujacy sie pod tym pierwiastkiem nalezy n
5/2
(czyli przez to przez co dzielimy) podniesc do potegi trzeciej w tym przypadku (bo pierwiastek
trzeciego stopnia)
zeby to bylo prawdziwe
| | 8 | | 8 | | 1 | | 1 | |
3√ |
| =3√ |
| =3√ |
| = |
| |
| | 43 | | 64 | | 8 | | 2 | |
jezeli bylby pierwiastek 2 stopnia to do drugiej potegi, czwartego stopnia to do czwartej
potegi itd.
tak?
15 lis 18:59
Mila:
| √n7 | |
| = włączam n pod pierwiastek drugiego stopnia⇔ |
| n | |
| 3√n7 | |
| włączam n pod pierwiastek trzeciego stopnia⇔ |
| n | |
Pod wspólnym pierwiastkiem możesz zapisać iloczyn, iloraz pierwiastków tego samego stopnia.
Jakie inne sytuacje jeszcze masz niejasne?
15 lis 19:22
zadanie: teraz probuje zrobic kolejne zadanie tego typu
15 lis 19:47
zadanie: Wskazac liczbe naturalna k, dla ktorej granica
| | √n14+9n9+1−n7 | |
lim |
| istnieje i jest liczba rzeczywista dodatnia. obliczyc wartosc |
| | nk | |
granicy przy tak wybranej liczbie k.
| √n14+9n9+1−n7 | | | n14+9n9+1−n14 | |
| | | √n14+9n9+1+n7 | |
| |
| = |
| = |
| nk | | nk | |
| | 9n9+1 | | 9n9+1 | |
= |
| = |
| (po wylaczeniu n14 z pierwiastka) |
| | nk(√n14+9n9+1+n7) | | 2*nk+7 | |
| n9(9+1n9) | |
| czyli n9 musi sie skrocic, zeby tak bylo to k+7=9 czyli k=2 |
| 2*nk+7 | |
| | 9 | |
i wtedy granica wynosi |
| |
| | 2 | |
dobrze? tzn. w odpowiedzi tez tak jest
ale tam pisze, ze dziela licznik i mianownik przez n
9 ja tak nie zrobilem i tez wyszlo dobrze
moze z powodu latwiejszego przykladu przy bardziej skomplikowanym chyba lepiej podzielic?
15 lis 20:06
Mila:
Dobrze .
Rozpisuję wyłączenie z mianownika:
√n14+9n9+1+n7=n7*(√1+(9/n5)+(1/n14)+1)
15 lis 21:25
zadanie: | | 1 | | 1 | | 1 | |
np. jak mam taka granice lim= |
| + |
| +...+ |
| to ograniczam ten ciag z |
| | n2 | | n2+1 | | (n+1)2 | |
| | 1+1+1+1+...+1 | |
gory i z dolu np. tak z gory: ...≤ |
| ale co teraz? ile wynosi ta suma z |
| | n2 | |
jedynkami? mozna w ogole tak ograniczyc.
bo czasami robimy tak, ze bierzemy liczbe wyrazow i mnozymy przez jakis tam skladnik aczasami
szukamy odpowiedniego wspolnego mianownika i dodajemy liczniki
od czego to zalezy?
15 lis 23:35
Mila:
(n+1)2=n2+2n+1
z prawej strony zmniejszamy mianownik, z lewej zwiększamy.
k=2n+1+1=2n+2 ( zaczynamy od zera : n2+0,n2+1,n2+2...+n2+2n+1}
16 lis 00:16
zadanie: dziekuje
16 lis 16:49
zadanie: ograniczam z gory:
ograniczam z dolu:
| | 2n+2 | | 2n+2 | |
...≥ |
| = |
| →0 |
| | (n+1)2 | | n2+2n+1 | |
na mocy tw. o 3 ciagach wyjsciowy ciag dazy do 0.
16 lis 17:06
Mila:
| 2n+2 | | 2(n+1) | | 2 | |
| = |
| = |
| →0 |
| (n+1)2 | | (n+1)2 | | n+1 | |
16 lis 17:41
zadanie: ile jest skladnikow w tej sumie?
| np+1 | | np+8 | |
| + |
| +...+ |
| √900n900+1 | | √900n900+32 | |
| | np+k3 | | np+8n18 | |
+ |
| +...+ |
| |
| | √900n900+k5 | | √900n900+32n30 | |
pierwsze skladniki licznika i mianownika sa takie same
patrze na drugie skladniki
w liczniku 1, 8,...,k
3,..., 8n
18 czyli 1
3, 2
3, 3
3, 4
3, 5
3,...k
3,....2
3*n
3*n
15
w mianowniku 1,32,....,k
5,....,32n
30 czyli 1
5, 2
5,...k
5,...2
5*n
5*n
25
16 lis 18:39
zadanie: dalej jakas wskazowka?
16 lis 18:43
zadanie: ?
16 lis 20:49
Mila:
Ostatnie wyrazy przedstaw w postaci potęgi:
8n18=...
32n30=...
16 lis 20:59
zadanie: 8n18=(2n6)3
32n30=(2n6)5
czyli wyrazow jest 2n6
dobrze?
16 lis 21:32
Mila:
Tak.
16 lis 21:43
zadanie: mam pytanie
jak sprawdzic czy sie dobrze wyznaczylo liczbe skladnikow w ciagu?
2 gru 15:59
Mila:
Ze wzoru na an.
2 gru 16:05
zadanie: no tak ale np. w tym przykladzie powyzej z 18:39 ?
2 gru 16:09
Mila:
Tam masz 5 potęgi kolejnych liczb naturalnych.
Ostatni wyraz:
.25*n5*n25=25*n30=(2n6)5 jednoznacznie wyznaczone
2 gru 16:52
zadanie: jakie jest tam an?
2 gru 16:52
zadanie: dziekuje
2 gru 16:53
zadanie: | n | | n+1 | | n+2 | | n+3 | | 9n | |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| √n4+n | | √n4+n+1 | | √n4+n+2 | | √n4+n+3 | | √n4+9n | |
a w tym ciagu liczac liczbe skladnikow zwracac uwage na n czy nie? bo n jest w kazdym
wyrazeniu.
3 gru 15:14
zadanie: ?
3 gru 16:58
Mila:
Ostatnie rozpisać:
9n=n+(8n) licznik
n4+9n=n4+n+8n mianownik
3 gru 17:13
zadanie: ale 8n czy 8n+1
3 gru 17:48
Mila:
wyrazów jest ( 8n+1).
3 gru 18:32
zadanie: dziekuje
3 gru 19:04