Dla jakich wartości parametru m część wspólna przedziałów
majtaj5: Dla jakich wartości parametru m część wspólna przedziałów
A=(−∞;m3+11m> i B=<6m2+6;∞)jest zbiorem jednoelementowym?
2 gru 00:31
pigor: ...,
... ⇔
m3+11m = 6m2+6 ⇔ m
3−6m
2+11m−6= 0 ⇔
⇔ m
3−3m
2−3m
2+9m+2m−6= 0 ⇔ m
2(m−3)−3m(m−3)+2(m−3)= 0 ⇔
⇔ (m−3)(m
2−3m+2)= 0 ⇔ (m−3)(m−1)(m−2)= 0 ⇔
m∊{1,2,3}. ...
2 gru 00:38
majtaj5: w podpunkcie b jest ziorem pustem. jak to obliczyć?
2 gru 01:33
ICSP: m3 + 11m < 6m2 + 6m ⇒ (m−1)(m−2)(m−3) < 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; 1) ∪ (2 ; 3)
2 gru 01:35