pomoc
ula: Oblicz miary kątów czworokąta ABCD wpisanego w okrąg, wiedząc, że:
a) |<C|=4|<A| i |<B|=2|<D|
17 lis 11:44
ula: proszę o pomoc w rozwiazaniu
17 lis 11:56
Eta:
Z warunku wpisania czworokąta w okrąg mamy:
|∡A|+|∡C|= 180o i |∡B|+|∡D|= 180o
5*|∡A|= 180o i 3*|∡D|= 180o
dokończ..........
17 lis 12:11
ula: dzięki Eta
17 lis 12:33
icia: Oblicz miarę czwartego kąta czworokąta, wiedząc, źe kąty wewnętrzne czworokąta są równe 60
stopni 80 stopni 100 stopni
2 gru 14:23
pigor: ..., czworokąt to ... 2 trójkąty, więc suma miar
jego kątów wewnętrznych jest 2*180
o= 360
o, zatem
|∡D|= 360
o−(60
o+80
o+100
o)= 360
o−240
o=
120o . ...
2 gru 14:30