Fizyka
meron: FIZYKA: Oblicz prędkość liniową końca wskazówki godzinowej odległej od osi obrotu o 5 cm.
1 gru 21:45
MQ: v=ω*r
1 gru 21:47
meron: Mimo wzoru nie wiem jakie mają być dane :\
1 gru 21:51
MQ: r − odległość od osi obrotu
ω liczysz dzieląc kąt pełny przez okres obrotu, czyli 24 godziny.
1 gru 21:53
meron: Czyli ma wyjść 75, tak? Z góry dzięki
1 gru 21:59
MQ: 75 czego?
1 gru 22:09
meron: m/s, ale i tak źle policzyłam. Mogłbyś/abyś mi to obliczyć? Nie potrafię fizyki!
1 gru 22:14
MQ: Kąt pełny to ile?
24 godziny to ile sekund?
Liczysz ω tak, jak ci napisałem.
Potem przerabiasz 5cm na metry.
Mnożysz ω przez r w metrach −− dostajesz prędkość w m/s
1 gru 22:17
meron: 360/86400 = 0,0041666 ~ 0,0042
5cm = 0,05m
0,0042 * 0,05 = 0,0021 m/s
?
1 gru 22:24
MQ: Nie 360, tylko 2π, bo kąt musiszpodać w mierze łukowej.
1 gru 22:25