Potrzebuje pomocy
Uczeń: Proszę o pomoc

Oblicz długość boku i pole rombu, w którym dłuższa przekątna ma długość 12
cm, a podwojona długość boku jest o 4 cm dłuższa od dłuższej przekątnej.
1 gru 23:13
Uczeń: Sorcia nie to pytanie

A mianowicie kolejne zadanie brzmi tak

; Podstawa trójkąta
równoramiennego ma długość 24cm, a jego pole jest równe 60cm2 (do kwadratu). Oblicz długość
tego ramienia.
1 gru 23:17
Janek191:

Mamy
P = 0,5*24*h = 12 h = 60 cm
2 ⇒ h = 5 cm
oraz
b
2 = 12
2 + h
2 = 144 + 5
2 = 144 + 25 = 169 ⇒ b =
√169 = 13
Odp. b = 13 cm
=================
1 gru 23:22