Oblicz:
wajdzik: Oblicz:
| | 4 | |
log104+2log105=log104+log1025=log10 |
| =? |
| | 25 | |
Ma wyjść 2 ale za bardzo nie widzę jak mam to rozwiązać, pierwsze co to nasuwa mi się na myśl:
więc pewnie trzeba coś zrobić z tą dziesiątką ale na razie nie wiem co

Proszę o pomoc.
2 gru 18:19
ICSP: | | a | |
log a + log b = log (a*b) a nie log |
| |
| | b | |
2 gru 18:29
Bizon:
...
skoro suma logarytmów ... to dlaczego dzielisz

?
2 gru 18:30
wajdzik: Dobre pytanie, jak mogłem to podzielić? Ech, dzięki
2 gru 18:35
Bizon:
... kto pyta ... −
2 gru 18:36
wajdzik: To jeszcze do sprawdzenia jeden przykład:
| | 1 | | 1 | |
53−log1/52=53*5log1/52=125*( |
| )−1*( |
| )log1/52=125*5*2=1250 |
| | 5 | | 5 | |
2 gru 18:39
Bizon:
już w pierwszym działaniu nie * tylko /
chyba, że ...53−log1/52=53*5log1/50,5
2 gru 18:56