granica ciągu
Patryk : Siema, mam problem z obliczeniem granicy ciągu cn=( 1− 12 )(1− 13 )( 1 −14 ) (1−
1n)
2 gru 14:00
MQ: 2 fakty.
1. Wszystkie wyrazy dodatnie.
2. Malejący.
2 gru 14:37
MQ: Poza tym:
| | 1 | | 2 | | n−2 | | n−1 | |
cn= |
| * |
| *.... |
| * |
| |
| | 2 | | 3 | | n−1 | | n | |
2 gru 14:39
pigor: ..., widzę to np.
tak
cn= (1−
12)(1−
13)(1−
14) ... (1−
1n−1)(1−
1n)=
=
12*
23*
34* ... *
n−2n =
n−2n , zatem
| | n(1−2n) | |
im n→∞cn = lim n→∞n−2n = lim n→∞ |
| = |
| | n | |
= lim
n→∞(1−
2n)= [1−
2∞] = 1−0 =
1 . ...
2 gru 14:47
pigor: ... o

już jest
2 gru 14:48
Patryk : dzięki wielkie
2 gru 16:07