26 lis 00:22
daras: teraz też sie tak uczy a już na pewno pojmuje in that way
26 lis 10:40
Trivial: Hej,
asdf, chcesz się pobawić w odnajdywanie haseł?
26 lis 16:05
asdf: Hej, co to zabawa?

(będę po 20)
26 lis 16:07
Trivial:
Chodzi o rozwiązanie problemu początkowego Vizera, czyli znalezieniu takiej liczby
całkowitej x dla której suma cyfr podniesionych do 13 potęgi jest równa jej samej.
Czyli jednocześnie musi zachodzić:
x = c[N] c[N−1] ... c[2] c[1] c[0]
x = c[N]13 + c[N−1]13 + ... + c[2]13 + c[1]13 + c[0]13
26 lis 16:15
Trivial: Chodzi o program, który to znajdzie. Ręcznie będzie raczej trudno.
26 lis 16:20
asdf: Nooo

Już ogarnąłem...
26 lis 22:14
Trivial: Znalazłeś?
26 lis 22:48
asdf: nie
26 lis 23:31
Trivial: A próbowałeś?
26 lis 23:33
asdf: chwile siedzialem, ale do konca sie nad tym nie skupilem

asemblera mam w czwartek...
27 lis 00:08
Vizer: Ta stare dobre czasy

Widzę, że
Trivial bardzo Ci się to zadanko spodobało
27 lis 15:55
Hajtowy: asdf czymam kciuki
Piotr będzie czymał tylko jednego
27 lis 15:57
asdf: dzieki
27 lis 17:26
Trivial:
Vizer, tak. Ostatnio nawet uaktualniłem je trochę i sprawdzenie
wszystkich liczb
15−cyfrowych zajmuje jakieś pół sekundy.
27 lis 22:41
asdf: a wrzucenie liczby do tablicy intów, pozniej kazdy warunek sprawdzać, np.
35, strlen(11) = 2
10
2−1*3 + 10
2−2 * 5 = 30 + 5 = 35
i teraz sprawdzać:
3
13 + 5
15 ≠ 3+5
pozniej inkrementacja itd, to też sie liczy

?
28 lis 00:09
Godzio:
Napisałem ten program, jednak w zakresie do 10
7 już troszkę wolno to robi
28 lis 00:21
p{i^2}: dobre
28 lis 00:32
Trivial: asdf, jak najbardziej. Tylko nie wiem czy będzie chciało Ci się aż tyle czekać.
28 lis 00:34
Trivial: Godzio, mogę podpowiedzieć że istnieje liczba 12−cyfrowa, która działa.
28 lis 00:36
asdf: ja mam czas
28 lis 00:43
asdf: a jaki jest inny sposób?
28 lis 00:43
Trivial: Mój program również sprawdza wszystkie możliwe kombinacje, ale w sposób bardziej inteligenty.
28 lis 00:51
Godzio:
Jak dobrze pójdzie to może za godzinę dowiem się jaka to liczba
28 lis 01:03
Trivial: Powodzenia.
28 lis 01:08
Godzio:
Procesor i chłodzenie na pełnych obrotach
28 lis 01:12
asdf:
jakby tak stworzyc tablice:
tab[x]
x − index [0;9], tab[x] = <1;strlen(value)>
np. liczbę:
22233432 mozna zapisac jako:
[0] = 0
[1] = 0
[2] = 4
[3] = 3
[4] = 1
[5] = 0
[6] = 0
[7] = 0
[8] = 0
[9] = 0
w drugiej tablicy:
pozniej pokolei sprawdzac:
suma = 0;
for(i=1;i<10;i++){
if(tab[i] == 0){
continue;
}
suma = suma + tab[i] * pow((double)i, 13);
}
np liczba:
2444:
tab[0] = 0
tab[1] = 0
tab[2] = 1
tab[3] = 0
tab[4] = 3
suma = 1*213 + 3 * 414
złożoność tego nie będzie taka zła, bo θ(nlgn) (o ile sie nie mylę), ale pewnie to za malo..
28 lis 01:30
asdf:
chociaż nie..bo jezeli zapis do tablicy liczby 2223(...) jest θ(n), a potęgowanie to θ(lgn) −
jak dobrze pamiętam, to jeszcze lepiej to wyjdzie
28 lis 01:34
asdf: ale zapomnialem o tym, ze szukamy, a nie sprawdzamy, czyli: n*n
w zapisie juz istnieje 2, czyli dla liczby 4 cyfrowej, wiec kolejny trop − na bank juz nie
bedzie tej rownosci..ide spac bo juz glupoty pisze
28 lis 01:38
Trivial: asdf, to ja czekam na kompletny program.
28 lis 02:05
asdf: Ok, postaram się go napisać w mozliwie wolnym czasie, nie obiecuję, że dzisiaj, czy jutro...
Moze w piatek poznym wieczorem podesle
28 lis 02:14
Godzio:
A mój dalej szuka ...
28 lis 02:18
Trivial: Godziu, ... znalazł?
28 lis 14:22
asdf: Trivial, przecież to dopiero jeden dzień minął..spokojnie
28 lis 18:13
Trivial: asdf, jak tam assembly?
28 lis 21:52
Godzio:
Nie wytrzymałem z czekaniem i wyłączyłem

Pomyślę nad udoskonaleniem
28 lis 21:53
28 lis 21:54
Godzio:
Wieś

Ja do tego Mathematici używałem
Zdefiniowałem funkcję f(n) = n
13
I sprawdzałem czy suma cyfr
13 = ta liczba
http://pastebin.com/gbsb8CxQ
Jednolinijkowy najprostszy możliwy program
28 lis 22:26
asdf:
Trivial, dobrze − na 99 % zdałem, algorytm był dobry, jak sie nie pomylilem w obliczeniach
to ok

(wykladowcy spytalem, powiedzial, ze powinno byc dobrze)
28 lis 23:25
Trivial:
Godzio, jeżeli interpreter Mathematica nie wykonuje jakichś magicznych optymalizacji, to
wykonanie Twojego kodu zajmie dość długo.

Tutaj moje rozwiązanie (
asdf, nie patrz!):
Haskell
http://ideone.com/83WKRM
C++
http://ideone.com/GrAXTq
29 lis 00:27
Godzio:
No żebym jeszcze coś rozumiał

Ale fajne zadanko
29 lis 01:12
29 lis 01:57
asdf: mialem to napisac, ale nie dam rady

Czasu nie mam...teraz moglbym, ale juz brzydze sie
widokiem kompilatora (oswietlenie do gry zajmuje troche czasu... − a tak dokladnie weekend)
1 gru 22:36
Vizer: Tiaa urocze to było, że miałem takie zadanko 1 października na pierwszym roku na moim
wcześniejszym kierunku
1 gru 22:55
1 gru 23:51