Rozwiąż równanie.
majtaj5: Rozwiąż równanie.
|x3−x|+x2−1=0
1 gru 22:18
majtaj5: up
1 gru 22:30
Wazyl: x3−x=1−x2 lub x3−x=x2−1
1) x3+x2−x−1=0 x2(x+1)−(x+1)=0 ....
2)x3−x2−x+1=0 x2(x−1)−(x−1)=0 ....
1 gru 22:32
nic niemożliwego: Zrobię to jeśli jeszcze potrzebujesz. Chodzisz na uczelnie czy liceum?
1 gru 22:35
majtaj5: do technikum
1 gru 22:44
Saizou :
albo tak
lx3−xl=−x2+1
x3−x=−x2+1 i −x2+1≥0
x3+x2−x−1=0 i −x2≥−1
x2(x+1)−1(x+1)=0 i x2≤1
(x+1)(x2−1)=0 i x≤1 i x≥−1
x=−1 x=1
x=1 x=−1
1 gru 22:45
nic niemożliwego: −1+x
2+|x
3−x| = 0 / przenoszę abw na lewą stronę
|x
3−x| = 1−x
2 /pozbywam sie wartosci bewzglednej
x
3 − x = 1 − x
2 v x
3 − x = x
2 − 1 /przenosimy w lewym rownaniiu wszystko na
jedna strone
x
3 + x
2 −x − 1 =0 v x
3 − x = x
2 − 1 /wycigamy przed nawias w lewym rownaniu
(x−1) (x+1)
2 = 0 v x
3 − x = x
2 − 1 /rozwiazujemy lewe rownanie w znany nam
sposob
x−1 = 0 v (x+1)
2 = 0 v x
3 − x = x
2 − 1
x=1 v x=−1 v x
3 − x = x
2 − 1 / teraz zajmujemy sie prawa strona
x=1 v x=−1 v (x−1)
2 (x+1) = 0 /rozwiazujemy
x=1 v x=−1 v x−1= 0 v x + 1=0 /i koniec

x=1 v x=−1 v x = 1 v x= −1
x∊{−1,1}
Proszę bardzo
1 gru 22:47
nic niemożliwego: Napisałem to tak aby było Ci jak najłatwiej zrozumieć.
1 gru 22:49
nic niemożliwego: Soizu błąd,jeżeli chcesz to zrobić takim sposobem to musisz napisać w tym wypadku
przynajmniej dwa równania w pierwszym −x2+1 ≥ 0 a w drugim −x2 + 1 < 0 .
1 gru 22:53
Saizou : tylko że dla −x2+1<0 mamy sprzeczność !
1 gru 22:55
Saizou : może zbyt skrótowo napisałem
1 gru 22:55
nic niemożliwego: Saizu za przeproszeniem ty masz mózg ?
−x2 + 1 < 0
−x2 < −1
x2 > 1
x > 1 v x < −1
x∊ (−∞, −1) , (1, +∞)
1 gru 23:02
majtaj5: nic niemożliwego trzeba liczyć 2 przypadki skoro wyniki wychodzą te same?
1 gru 23:05
Saizou :
chyba przestanę używać skrótów myślowych w rozmowie z tobą
lx3−xl=−x2+1 dla −x2+1<0
nie ma rozwiązania, bo lal jest zawsze nieujemna
PS. Nic cię nie zwalnia z szacunku do innej osoby !
1 gru 23:07
bezendu: @nic niemożliwego a Ty go masz? Chyba nie
1 gru 23:12
Saizou : bezendu kłócić się nie ma o co, bo nic niemożliwego narusza prawo wiec jest
teortycznie na przegranej pozycji
1 gru 23:13
nic niemożliwego: ehh przecież napisałem za przeproszeniem ,a ty się już obrażasz. Wybacz mi. To mi zdarza się
czasami nie mieć mózgu ...
1 gru 23:26
Saizou : czy ja się obraziłem, nie sądzę, tylko napisałem że nikt nie dał ci prawa od obrażania innych
1 gru 23:28
nic niemożliwego: Dobranoc
1 gru 23:33