NWD i NWW
ciemnota: NWD dwóch licz naturalnych jest równy 15, a ich NWW wynosi 360. Wyznacz te liczby.
2 gru 15:28
ICSP: a*b = NWD(a;b) * NWW(a;b) = 15 * 360 = 5400
Nwd(a;b) = 15 oraz a*b = 5400
Sprawdźmy a = 15 oraz b = 360
NWD(15 ; 360) = 15
NWW(15 ; 360) = 360
Działa

Bardzo naciągane rozwiązanie
2 gru 15:35
Mila:
360=2*2*2*3*3*5
a*b=(3*5)*(2*2*2*3*3*5)
a=15 i b=360
a=45=3*3*5 i b=8*15=120
2 gru 15:46
Hajtowy: Nie rozwiązujcie wszystkiego

Tylko dajcie początek przy takich banałach
2 gru 15:48