wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego (a_n) wiedząc, że:
pablo19: wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego (an) wiedząc, że:
a7−a11=3 i a7*a11=40
18 gru 18:04
beti: możesz np. rozwiązać te dwa równania jako układ wyznaczając a7 i a11. Potem zastosuj wzór
na n−ty wyraz ciągu: an=a1+r(n−1)
18 gru 18:19
beti: lub od razu podstaw za a7 → a1+6r a za a11 → a1+10r i rozwiąż układ. Obliczysz wtedy a1
i r
18 gru 18:24
Reqest: Może mi ktoś bardziej pomóc w tym zadaniu ? Próbuję sam rozwiązać ten układ ale raczej mi nie
wychodzi
2 gru 18:41