Prosze o pomoc
Pytalski:

W trapezie prostokątnym długości krótszej podstawy i wysokości są równe. Krótsza przekątna tego
trapezu ma długość (tu narysuje jaka długość)cm. Oblicz obwód tego trapezu, jeżeli jego pole
jest równe 48 cm2.
2 gru 00:12
Alfa:

d = 6
√2
P = 48
(a+b)b = 96
z tw. Pitagorasa (lub przekątnej kwadratu):
d = b
√2
6
√2 = b
√2
b = 6
czyli:
(a+6)6 = 96/:6
a+6 = 16
a = 10
z tw. Pitag.:
b
2 + (a−b)
2 = c
2
c = ...
obwód L = a+2b+c = ...
2 gru 00:19
Janek191:

b = h
d = 6
√2 ⇒ h = b = 6
b
2 + 0,5x*h = 48
36 + 0,5 x*6 = 48
3x = 48 − 36 = 12
x = 4
c
2 = h
2 + x
2 = 6
2 + 4
2 = 36 + 16 = 52 = 4*13
c =
√4*13 = 2
√3
Obwód trapezu
L = 3 b + x + c = 3*6 + 4 + 2
√3 = 22+ 2
√3
Odp. L = ( 22 + 2
√3) cm
=====================
2 gru 00:20
5-latek: No i ma obliczenia . Po co ma sie chlopak meczyc .
2 gru 00:23
Janek191:
O tej porze i tak nic by nie "wymęczyl "
2 gru 00:25
5-latek: Janek tylko gdzie byl do tej pory
2 gru 00:26
Janek191:
Któż to zgadnie ?
2 gru 00:37
Pytalski: Dziekuje bardzo
2 gru 00:38
bezendu:
Na piwie
2 gru 00:43
Uczeń: Zaraz na piwie
2 gru 00:47
Uczeń: noi się wydało
2 gru 00:47