Kombinatoryka
Al: Uzasadnij, że jest 2750 liczb 5 cyfrowych, które w zapisie dziesiętnym mają trzy cyfry parzyste
i dwie cyfry nieparzyste.
2 gru 15:00
Al: można byłoby jakoś to zrobić prostym sposobem? dopiero zaczynamy to i miałem tylko regułę
mnożenia
2 gru 15:04
Al: Nikt nie wie?
2 gru 15:41
Mila:
Dobrze zapisałeś treść?
2 gru 16:03
Al: Hmm, no właśnie z wykazem, że jeest 2750 jest błąd. W takim razie ile jest liczb 5 cyfrowych,
które w zapisie dziesiętnym mają trzy cyfry parzyste i dwie cyfry nieparzyste? takie pytanie.
2 gru 16:15
Hajtowy: Ile jest liczb 5 cyfrowych ogólnie?
2 gru 16:19
Al: 10*10*10*10*9
2 gru 16:33
Mila:
1) (n,nppp)
Na pierwszym miejscu cyfra nieparzysta, możesz ją wybrać ze zbioru {1,3,5,7,9} na 5 sposobów
,następną na 5 sposobów , parzyste , kolejno na 5*5*5 sposobów, ze zbioru{0,2,4,6,8}
Czyli w tym ukladzie masz
5*5*5*5*5=3125 liczb
jednak ukladów z pierwszą cyfra nieparzystą masz 4
4*3125=12500 liczb
2) (p,ppnn)
4*5*5*5*5 =2500
Masz 6 ukladów z cyfrą parzystą na początku (pppnn,ppnpn,ppnnp,pnnpp,pnpnp,pnppn)
6*2500=15000
łącznie:
15 000+12 500=27500
2 gru 16:37
Al: Dzięki!
2 gru 16:42
Mila:
2 gru 16:44
Al: A jeszcze jedno mam takie...
Na ile sposobów można schować 10 różnych kul w 2 szufladach?
2 gru 16:52
Mila:
2*2*2*2*2*2*2*2*2*2=210=1024
2 gru 17:39
Al: a dlaczego tak?
2 gru 19:19
Al: Mila, dlaczego tak?
3 gru 18:48
Mila:
Na ile sposobów można schować 10 różnych kul w 2 szufladach?
Dla pierwszej kuli możesz wybrać szufladę na 2 sposoby, dla drugiej też na 2 sposoby itd.
3 gru 19:05
Al: i to jest też reguła mnożenia?
3 gru 19:08
Al: Dobra, już rozumiem

, dzięki. Ale jeszcze mam takie jedno. Uzasadnij, że jest 28800 liczb
naturalnych szesciocyfroiwych, którym w zapisie występuje dokładnie raz cyfra 7 i dokładnie 2
razy cyfra 4.
3 gru 19:11
Al: Wie ktoś może?
3 gru 19:38
JR team: najpierw analizujesz sytuacja kiedy pierwsza liczba jest 7 : masz takich 10. w każdej masz 83
możliwości, więc 83 razy 10 sytuacji. wychodzi 5120. dalej masz 5 możliwości gdy 7 nie jest
pierwszą liczbą. tu musisz sobie rozpatrzyć jedną z nich, bo wyjdzie kolejne 10 możliwości.
musisz wziąć pod uwagę że w 6 na początku nie może być zera,a w pozostałych na początku będzie
4. wyjdzie 83 razy 4 dodać 7 * 8 * 8 razy 6 możliwości czyli 2688. 2688 plus 2048 = 4736. ALE
takich sytuacji masz jak wyżej 5. więc 4736 razy 5 dodać poprzednie 5120 = 28 800
PS powodzenia jutro na kartkówce
3 gru 21:17