funkcja liniowa
Estrella: Przekształć funkcję y = f (x), do postaci y=f ( ||x| − 2| )
1 gru 21:53
MQ: Co znaczy "przekształć"?
1 gru 21:55
Estrella: czyli zrob z jednej postaci do tej drugiej
1 gru 21:58
Estrella: albo inaczej dokonaj przeksztalcenia funkcji
1 gru 21:59
Estrella: pomoze ktos?
1 gru 22:00
Estrella: dobra poradzilam sobie ztym przykladem
1 gru 22:01
MQ: Tzn. co?
Masz wartość f(x) i chcesz z niej wyliczyć f (||x| − 2|), czy jak?
1 gru 22:05
Estrella: nie
1 gru 22:06
Estrella: mam narysowac taka funkcje, wiec chodzi o to jak po kolei to przeksztalcac, zeby otrzymc ta
koncowa funkcje
1 gru 22:06
Estrella: polecenie brzmi jakby, nszkicuje wykres, a ja chce zeby ktos mi napisal kolejne
przeksztalcenia...
1 gru 22:07
Estrella: to jak?
1 gru 22:10
MQ: No to nie funkcję,a wykres funkcji!
Skoro sobie poradziłaś, to nie ma sprawy.
1 gru 22:13
Estrella: tak ale mam problem z inna
1 gru 22:16
Estrella: f(x) = |√(x−1)2−3|
1 gru 22:17
Estrella: to samo polecenie, narysuj wykres funkcji
1 gru 22:17
Estrella: pomozesz MQ?
1 gru 22:19
MQ: √(x−1)2=|x−1|, więc masz funkcję f(x)=||x−1|−3|
1 gru 22:21
Estrella: w sumie tak
1 gru 22:22
Estrella: i to bd tak:
f|x| −> o wektor 1, −3
1 gru 22:25
Estrella: f(|x−1|+3)
1 gru 22:25
Estrella: −> |f(x)|
1 gru 22:26
Estrella: f( | |x−1|+3|)
1 gru 22:26
Estrella: dobrze?
1 gru 22:26
MQ: Nie bardzo rozumiem tych dalszych przekształceń.
Ja bym to napisał tak:
1. Rysujesz f(x)=|x|
2. Rzeczywiście przesuwaszo wektor [1,−3]
3. To, co znalazło się pod osią OX, odbijam do góry.
Powinna wyjść taka literka W
1 gru 22:31
Estrella: zgadza sie
1 gru 22:33