Jak wyliczyć prostą prostopadłą?
Sylll: Dana jest prosta l: −6+8y−5=0. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej l i
przechodzącej przez punkt A=(−5,4)
2 gru 10:24
2 gru 10:26
Sylll: Jakbym to ogarniała to bym nie zamieściła zadania. Już to czytałam ale widać to nie na moją
głowę.
2 gru 10:30
Sylll: −6x+8y−5=0
8y=6x+5/:8
a
1*a
2=−1
Tak to powinno być?
2 gru 10:41
Janek191:
Od: a
1 *a
2 = − 1 powinno być
A = ( − 5 ; 4) , więc
| | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | |
Odp. y = − |
| x − 2 |
| lub y = − |
| x − |
| / * 3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
========================
3y = − 4 x − 8
4x + 3y + 8 = 0 − postać ogólna
============
2 gru 10:50
5-latek: | | 8 | |
Tam pomylka ma byc a=− |
| |
| | 6 | |
taka rada praktyczna jesli masz wyznaczyc wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do
danej prostej to obracasz go do gory i zmieniasz znak
| | 6 | | 8 | | 6 | | 8 | |
Popatrz masz a1= |
| to a2=− |
| bo |
| *− |
| =−1 |
| | 8 | | 6 | | 8 | | 6 | |
| | 8 | |
To teraz wiemy ze wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do danej prostej a2=− |
| |
| | 6 | |
| | 8 | |
to nasza prosta bedzie miala postac y=− |
| +b teraz musimy wyliczyc b |
| | 6 | |
Wiemy z eprosta ta ma przechodzic przez punkt A(−5 ,4) podstaw teraz te wspolrzedne do tego
rownania i wylicz b
2 gru 10:55
Sylll: Dzięki za pomoc.
2 gru 11:03
Rafał28:
Drugi sposób:
Prosta k: Ax + By + C = 0 ma prostą prostopadłą postaci l: −Bx + Ay + D = 0
W zadaniu mamy:
k⊥l
k: −6x + 8y − 5 = 0, czyli l: −8x − 6y + C = 0,
wiemy, że prosta l przechodzi przez punkt A(−5, 4)
−8 * (−5) − 6 * 4 + C = 0 ⇔ C = −16
Równanie szukanej prostej:
l: − 8x − 6y − 16 = 0 ⇔ l: 4x + 3y + 8 = 0
2 gru 11:39