Dowód
Radek:
Liczby k i n są nieparzyste i każda z nich ma tylko trzy dzielniki. Uzasadnij, że różnica tych
liczb jest podzielna przez 4
k=2n−1
n=2n−1
Jak dalej ?
1 gru 19:04
1 gru 19:16
Radek:
wystarczyło tylko napisać kwadrat każdej liczby niaparzystej i bym zatrybił !
Skąd Pani zna te zależności ?
1 gru 19:18
Eta:
Chodziłam do dobrej szkoły
1 gru 19:22
Radek:
Ja też chodzę do lo ale nie wiem o tym
1 gru 19:22
Eta:
Liczba pierwsza ma 2 dzielniki i dla n>2 jest liczbą nieparzystą
Aby miała trzy dzielniki, to:: np 3
2= 9 , 1,3,9 −−− trzy dzielniki ( inaczej nie chce być
1 gru 19:25
Radek:
Ufam Pani bezgranicznie !
1 gru 19:26
Eta:

.... "kobieta zmienną jest"
1 gru 19:32
Radek:
1 gru 19:37
Eta:
1 gru 19:37
Radek:
Ja zrobiłem tak ten dowód
(2n+1)2−(2k+1)2
4n2+4n+1−4k2−4k−1
4n2−4k2+4n−4k
4(n2−4+n−4) ?
1 gru 19:40
Eta:
Skorzystaj ze wzoru:
a2−b2=(a−b)(a+b)
( .............. )* ( ............... ) = .........
1 gru 19:43
Radek:
(2n+1)2−(2k+1)2
(2n+1+2k+1)(2n1−2k−1)
(2n+2k+2)(2n−2k)
4(n+k+1)(n−k)
1 gru 19:45
Eta:
ok

.....= 4*u , u= (n+k+1)(n−k) ∊C
1 gru 19:46
Radek:
a to u ? jest potrzebne ? u−iloczyn tych nawiasów
1 gru 19:47
Saizou : Radek łap zadanko:
Wykaż że każda liczba pierwsza większa od 3, jest w postaci 6n+1 lub 6n+5 gdzie n∊N
1 gru 19:48
Radek:
Tylko jak zapisać liczbę pierwszą ? 2n−1 ?
1 gru 19:50
Eta:
Każdą liczbę podzielną przez 4 zapisujesz w postaci 4*u, u∊C
"u" dlatego , bo już użyłeś "k" i "n"
możesz zapisać np : 4*t, t∊C lub 4*w, w∊C ( do wyboru) ( ja użyłam "u"
1 gru 19:51
Radek: Dziękuję, zaraz wstawiam kolejne
1 gru 19:51
Panko: w liceum uczą, że jeżeli n=p1α1*p2α2.........pkαk gdzie p1,p2, pk liczby
pierwsze((czyli jest to rozkład na czynniki pierwsze liczby naturalnej n ) to ma
ona ta liczba n swoich dzielników (1+α1)(1+α2)*......(1+αk)
Z tych stwierdzeń wynika , że mając trzy dzielniki jest się liczbą kwadratową.
............................................................................
.............................
np n=300=223152 ; liczba dzielników=(2+1)(1+1)((2+1)=18
np n=9=32 liczba dzielników = (2+1)=3
Warto zauważyć, że te liczby nieparzyste z zadania są postaci n=p2 , p ≠2 p
−−pierwsza
1 gru 19:57
1 gru 19:58
Radek:
Pani Eto jak ma Pani na imię w realu ?
to proszę o jakieś zadania na tą liczbę dzielników ?
1 gru 20:10
Radek: ?
1 gru 20:51
Panko: Liczba 2013 ma 8 dzielników 2013= 3*11*61.
Ile jest liczb naturalnych mniejszych od 2013, które mają dokładnie 8 dzielników
?
1 gru 22:48