.
buka: ile dzielników naturalnych ma liczba : 23 * 34 * 53 * 72
12 wrz 18:18
PW:
20•33•51•72
23•31•53•71
22•34•52•70
To kilka chaotycznie wypisanych przykładów.
Widzimy: każdy taki iloczyn można utożsamić z czwórką liczb, odpowiednio:
(0,3,1,2)
(3,1,3,1)
(2,4,2,0)
(jeżeli umówimy się, że na pierwszym miejscu w iloczynie podawać będziemy potęgi dwójki, na
drugim − potęgi trójki, na trzecim − potęgi piątki i na czwartym − potęgi siódemki, to taki
ciąg czterech liczb zawiera pełną informację).
Wniosek: Podana liczba ma tyle dzielników, ile jest czterowyrazowych ciągów, w których
− pierwsza liczba należy do zbioru {0,1,2,3}
− druga liczba należy do zbioru {0,1,2,3,4}
− trzecia liczba należy do zbioru {0,1,2,3}
− czwarta liczba należy do zbioru {0,1,2}.
13 wrz 18:04
Eta:
Każdą liczbę naturalną n można zapisać w postaci:
n= p1k1*p2k2*p3k3* .... *pnkn
gdzie : p1,p2,p3,... ,pn −−− są liczbami pierwszymi
k1, k2,..... ,kn −−− naturalne wykładniki potęg liczb pierwszych
liczba dzielników "d" liczby n wraz z 1 i n jest równa:
d= (k1+1)*(k1+1)*...... *(k3+1)
zatem n= 23*34*53*72 to d=(3+1)*(4+1)*(3+1)*(2+1)= .... = 240 dzielników
13 wrz 22:34
Eta:
Np: ile dzielników naturalnych ma liczba n= 15 400
n= 100*154 = 4*25*2*77 = 23*52*7*11
liczba dzielników : d= (3+1)*(2+1)*(1+1)*(1+1)= 4*3*2*2= 48 dzielników
13 wrz 22:40
Gustlik: Eta, ciekawy wzorek na tę liczbę dzielników. Pozdrawiam
14 wrz 02:18
PW: buka − nie stresuj się. To co napisała Eta jest uogólnieniem tego szczególnego
przypadku, który zadałeś. Jeśli zrozumiesz co napisałem i dokończysz liczenie, to dojdziesz do
wniosku, że jest tak jak napisała, droga do tego wzoru jest właśnie taka.
14 wrz 10:09
Eta:
We "wzorku" chochlik namieszał

poprawiam
ma być :
d= (k
1+1)*(k
2+1)*(k
3+1)*....*(k
n+1)
14 wrz 20:24