matematykaszkolna.pl
granice Mati_gg9225535: Granice mam pytanie: czy te pytania są równoznaczne? 1) zbadaj istnienie granicy ciągu 2) zbadaj zbieżność ciągów 3) zbadać czy dany ciąg jest ograniczony i czy aby rozwiazac takie zadanie dla ciągu mam policzyc limn→ an i jesli wyjdzie liczba to istnieje a jak wyjdzie +/− to nie istnieje
1 gru 20:58
Krzysiek: 3) nie, np. an=(−1)n ograniczony ale ciąg nie ma granicy. wychodzi naraz +/− ? czy wychodzi np. + ? bo dwóch granic nie może mieć ciąg.
1 gru 21:34
Mati_gg9225535: w takim razie jak badamy czy j est ograniczony? emotka
1 gru 22:17
Mati_gg9225535: i teraz zeby zbadac czy ma granice to musimy sprawdzic czy jest ograniczony czy po prostu liczymy granicę?
1 gru 22:18
Krzysiek: jeżeli ciąg jest monotoniczny i ograniczony wtedy ma granicę. O niektórych funkcjach wiesz,że są ograniczone typu sin,cos. albo znasz wykres funkcji wykładniczych itp. a jak już znajdizesz jakieś ograniczenie to indukcyjnie możesz udowodnić.
1 gru 22:22
Krzysiek: Jak umiesz policzyć granicę to po co sprawdzać czy jest ograniczony i monotoniczny? z reguły z tego korzystasz gdy nie wiesz jaka jest granica ale wiesz,że jest.
1 gru 22:24
Mati_gg9225535: tresc zadania brzmi: 1. Pokazać że nie istnieje granica funkcji: jak to się dowodzi? oraz takie polecenie: 2. zbadac czy podany ciąg jest ograniczony. czyli tez jakis dowód z tego co rozumiem 3. zbadać istnienie granicy ciągów emotka i wiem ze męczę ale chciałbym zobaczyc taki ogólny schemat postępowania przy takich zadaniach
1 gru 22:28
Krzysiek: 1.dobierasz podciągi które zmierzają do dwóch różnych granic. 2.nie wiem czy jest jakiś schemat, albo coś zauważasz, albo rozpisujesz kilka wartości i zauważasz a potem np. indukcyjnie dowodzisz,że jakaś liczba jest ograniczeniem ciągu. 3.albo korzystasz z tego,że: jeżeli jest ograniczony i monotoniczny to jest zbieżny albo może normalnia da się wyliczyć granicę?
1 gru 23:02
Mati_gg9225535: 3. ale c zy do dowodu wystarczy ze policze te granice?
1 gru 23:16
Krzysiek: masz zbadać istnienie , więc jak wyliczysz granicę to znaczy,że istnieje Nie lepiej przykłady napisać? Chyba nie wszystkie tak samo się rozwiązuje.
1 gru 23:22
Mati_gg9225535: zdaje sobie sprawę z tego ze nie wszystkie tak samo emotka jesli mamy takie np zadanie zbadac istnienie granicy: i tak jak powiedziales zauwazam ze jest monotoniczny i ma granice to jest ograniczony (czyli: ma granicę = ma granicę równą jakiejs liczbie, a nie ma granicy gdy wychodzi +/− , zgadza się?)
1 gru 23:26
Krzysiek: tak, tylko napisałem monotoniczność i ograniczoność to jest granicaemotka
1 gru 23:32