taki przykład
student: |z|6=iz6 trzeba to rozwiązać trygonometrycznie, ale jak?
1 gru 21:02
student: .
1 gru 21:11
MQ: Jeżeli tak, jak napisałeś, to:
|z|6=i|z|6(sin6φ+icos6φ)
czyli |z|=0 lub
i(sin6φ+icos6φ)=1
1 gru 21:12
student: to koniec? jeśli tak to dzięki wielkie
1 gru 21:18
MQ: Trzeba jeszcze wyliczyć, dla jakich φ.
1 gru 21:19
student: i(sin6φ+icos6φ)=1
nie powinno być i(cos6fi+isin6fi)=1

pierwszy raz widzę taki zapis i(sin6φ+icos6φ)=1 i trochę
zgłupiałem
1 gru 21:20
student: no właśnie jak to wyliczyć?
1 gru 21:22
MQ: A fakt: i(cos6φ+isin6φ)=1
1 gru 21:23
student: | | π | | π | |
ok więc 'i' to jest (cos |
| +isin |
| * (cos6φ+isin6φ) = (cos0+isin0) |
| | 2 | | 2 | |
co dalej
1 gru 21:26
MQ: A po co tak dziko?
i(cos6φ+isin6φ)=1
icos6φ−sin6φ=1
sin6φ=−1
1 gru 21:28
student: w sumie racja

a co teraz z tym sin6φ=−1
1 gru 21:30
1 gru 21:32
student: trochę nie rozumiem tego przejścia i dlaczego 2 posty wyżej zniknął icos6φ zeruje się czy co?
1 gru 21:38
MQ: A jaki jest cosinus, gdy sinus =1 lub −1?
1 gru 21:41
student: cos 0
1 gru 21:50
student: wiec ok
1 gru 21:51