matematykaszkolna.pl
Fiz, - ruch po okęgu, (w pionie), podana częstotliwość. Jaki naciąg nici? Ktoś: Witam ponownie. Zastanawia mnie to zadanie: Ciężarek o masie 1 kg porusza się po okręgu w płaszczyźnie pionowej na nici o dł. 0,5m z częstotliwością 2 obrotów na sekundę. Oblicz naciąg nici w górnym i dolnym położeniu ciężarka. Hmm... Wydaje mi się, że nie jest to ruch jednostajny... Jak to wygląda, tzn. jaki to rodzaj ruchu?
1 gru 19:56
-:): ... masło−maślane Sam napisałeś, że ruch po okręgu. Nic w treści nie ma o rozkładzie prędkości chwilowych ... więc ruch jednostajny po okręgu.
1 gru 20:02
MQ: Ruch jednostajny po okręgu.
1 gru 20:02
MQ: W zasadzie wątpliwości Ktosia sąuzasadnione, bo możnasobie wyobrazić taki ruch niejednostajny, a mający stałą częstotliwość obrotów −− niestety, układacz zadań nie uwzględnił kursantów bardziej dociekliwych, takich jak Ktoś.
1 gru 20:05
Ktoś: Na logikę przyjmując czy jak tam.. to straci energię aby znaleźć się wyżej... Wiec byłby to niejednostajny..
1 gru 20:06
MQ: Masz rację, jeżeli porusza się pod wpływem siły grawitacji, a zapewne tak, bo mówimy o ciężarku, czyli mój post z 20:02 był błędny.
1 gru 20:12
-:): ...skoro porusza się z częstoliwością 2 obr/sekundę .. to stałą i nie pod wpływem siły grawitacji chyba−emotka
1 gru 20:38
MQ: Jakby było napisane ze stałą prędkością kątową, to tak, ale częstotliwość to odwrotność okresu i w rzeczywistości, nawet bez oporu powietrza, ruch ciężarka na nici nie będzie jednostajny. Pewno układaczowi zadania chodziło o ruch jednostajny, ale źle sformułował zadanie i [P[Ktoś] ma słuszne wątpliwości.
1 gru 21:00
Ktoś: Dziękuję za odpowiedzi emotka
1 gru 21:50