rozwiąż równanie
majtaj5: rozwiąż równanie
x4+2x3−2x2−3x−18
Rozwiązuję korzystając ze schematu Hornera
i wyszło mi
(x3+4x2+6x+9)(x−2)
dobrze jest?
1 gru 21:25
sushi_ gg6397228:
wykonaj mnozenie ==> sam sprawdzisz czy jest ok
1 gru 21:27
bezendu:
ok
1 gru 21:30
majtaj5: właśnie skończyłem wymnażać
ok odp to {−3;2}
jak najlepiej rozwiązać (x3+4x2+6x+9)?
1 gru 21:34
Hajtowy: Poszukać dzielnika wyrazu wolnego
1 gru 21:35
bezendu:
Nie będę rozwiązywał całego

x
4+2x
3−2x
2−3x−18
W(x)=(x−2)(x
3+4x
2+6x+9)
W(x)=(x−2)(x−3)(x
2+x+3)
Δ<0
x=2 lub x=3
1 gru 21:41
bezendu:
w(x)=(x−2)(x+3)(x
2+x+3_
x=2 lub x=−3
poprawiam
1 gru 21:43
majtaj5: dzięki
1 gru 21:59