kombinatoryka
zadanie: 1. Na ile wszystkich roznych sposobow mozna rozmiescic k ponumerowanych kul w n ponumerowanych
komorkach takich, ze w kazdej komorce sa co najmniej 2 kule?
2. Na ile wszystkich roznych sposobow mozna rozmiescic k jednakowych kul w n ponumerowanych
komorkach takich, ze w kazdej komorce sa co najmniej 2 kule?
podobne zadanie juz robilismy wiem ale poprosilbym o wytlumaczenie roznicy pomiedzy tymi dwoma
zadaniami na ogolnym przykladzie (w taki elementarny sposob).
30 lis 16:23
zadanie: ?
30 lis 18:13
Mila:
1) Jeżeli kule są rozróżnialne (ponumerowane), to pytając o liczbę możliwych rozmieszczeń k kul
w n komórkach ponumerowanych mamy do czynienia z wariacjami z powtórzeniami, jest ich n
k.
Każde z n
k rozmieszczeń jest możliwe.
2) Jeżeli kule są nierozróżnialne to pytając o liczbę możliwych rozmieszczeń k kul w n
komórkach ponumerowanych mamy do czynienia z kombinacjami z powtórzeniami, jest ich
W Twoich zadaniach było jakieś założenie o k?
30 lis 19:24
zadanie: k≥n w tym 2 zadaniu
30 lis 19:57
zadanie: | | | |
ale tez moze byc jeszcze taki wzor | prawda? wole ten |
| | |
30 lis 19:59
Mila:
Może być drugi wzór;
Uzasadnij, nie musisz tu wpisywac .
ad. Zadanie2 .
k=10
n=3
Umieszczamy po 2 kule nierozróżnialne w każdej komórce
3*2=6
10−6=4
x
1+x
2+x
3=4 masz teraz rozłożyć 4 kule do 3 komórek, w dowolny sposób
Liczymy na piechotę
1+1+2 3 sposoby
0+0+4 3 sposoby
2+2+0 3 sposoby
1+0+3 6 sposobów
====================
15 możliwości rozmieszczenia 10 nierozróżnialnych kul w 3 ponumerowanych komórkach, tak aby w
każdej komórce były co najmniej 2 kule.
Albo taki zapis :
x
1+2+x
2+2+x
3+2=10
x
1+x
2+x
3=4
1 gru 15:42
zadanie: 1. tak, ze w kazdej komorce sa co najmniej 2 kule
kule: a,b,c,d,e,f,g,h
komorki: 1, 2, 3.
jaki pierwszy krok trzeba zrobic?
1 gru 15:43
Mila:
Na ile różnych sposobów mozna rozmiescic 8 ponumerowanych kul w 3 ponumerowanych
komórkach takich, ze w każdej komórce sa co najmniej 2 kule?
Może tak:
| | | | | | | |
* | * | * | − pozostałe 2 kule dokładamy na 3 sposoby do jednej z komórek |
| | | | |
| | | | | | | |
* | * | * | − pozostałe 2 kule rozkładamy na 3 sposoby do 2 komórek |
| | | | |
Ale to chyba za duzo.
PW odezwij się tu.
1 gru 17:03
zadanie: ?
1 gru 22:06
zadanie: ?
2 gru 15:56
Mila:
Jakie pytanie?
2 gru 17:45
zadanie: a w podobnych tego typu zadaniach jak mozna to ze tak powiem sobie wyobrazic to znaczy
rysunkowo?
2 gru 18:08
Mila:
To raczej trudno,
Mogę objaśnić.
Wybieramy 2 kule z 8 do pierwszej szuflady, następnie wybieramy dwie kule z 6 do drugiej
szuflady, potem 2 kule z 4 do trzeciej szuflady, zostają 2 kule.
| | | |
Możemy je dołożyć do jednej z szuflad | to wybrana szuflada |
| | |
| | | | | |
Albo | rozkładamy je do wybranych 2 szuflad. Może tu czegoś brakuje (* | ?) |
| | | |
Nie masz odpowiedzi?
Jeśli będziesz miał inne propozycje na ćwiczeniach to napisz.
2 gru 18:22
zadanie: wlasnie z odpowiedziami mam problem bo ja sam ta tresc wymyslilem bo chcialem miec przypadek co
najmniej 2
na cwiczeniach nie bylo to tak dokladnie zrobione inne typy zadan dlatego teraz probuje jakos
nadrobic
2 gru 18:42