wyznacz dziedzine funkcji
lola:
wyznacz dziedzine funkcji f(x)=√x2−2x−3 − 1√5−IxI
27 paź 23:36
AROB: Druga część wzoru nie jest czytelna. Napisz oddzielnie, co jest w mianowniku ułamka.
27 paź 23:42
lola: ....− 1 / √5− IxI
27 paź 23:45
AROB: pomagam
27 paź 23:46
godzio187: x2−2x−3≥0 5−|x| ≥ 0
x2+x−3x−3≥0 |x|≤5
x(x+1) − 3(x+1)≥0 −5≤x≤5
(x+1)(x−3)≥0
x+1≥0 x−3≥0
x≥−1 x≥3
x≥−1
Df: <−1,5>
27 paź 23:55
godzio187: aj, nie uwzględniłem tego ułamka, powinny być przy 2 ( 5−|x|≥0) => 5−|x|>0 wiec wynik bd
−5<x<5 i na koniec <−1,5)
27 paź 23:57
AROB:

Należy rozwiązać układ 2 warunków:
1) x
2 − 2x − 3 ≥ 0
Δ = 16,
√Δ = 4 , x
1=3,, x
2 = −1.
Z wykresu paraboli skierowanej ramionami w górę odczytujemy wynik pierwszego warunku:
x∊(−∞, −1 > ∪ <3, ∞)
2) 5 − IxI > 0
−IxI > −5 ⇒ IxI < 5 ⇒ −5 < x < 5
x∊ ( −5, 5 )
Część wspólną obu warunków wyznacza rysunek na osi liczbowej, z którego:
D : x∊ (−5, −1> ∪ <3,5)
28 paź 00:02
godzio187: rzeczywiście

myślałem inaczej
28 paź 00:09
Eta:
Piękny ten "express z Włoszczowej"

I do tego ekologiczny ( bo zielony , niczym "koniczynka " ...logo PSL)
28 paź 00:13
AROB:
28 paź 00:19
7 lut 11:59
manu: nie potrafe wyznaczyc dziedziny, prosze o wspacie
7 lut 12:00
heuhuehue: −1≤x
2−1≤1
i arccos(x
2−1)≠0 i dzialaj
7 lut 12:02
manu: ale to nie bedzie :
arccos(x2−1) ≠ 1?
7 lut 12:26
Dominik: w mianowniku nie moze byc zero (bo przez zero dzielic nie wolno)
7 lut 12:28
manu: ?
7 lut 12:35
heuhuehue: wez sobie np taka funkcje
1x2+1
dziedzine wyznaczasz z zalozenia ze x2+1≠0
7 lut 12:39
emi: f(x)=√x2−4
prooszę o pomoc !
20 maj 21:44
arek:
18 lis 16:36
aaaa: x2≠5
26 lis 17:10
andzelka94@interia.pl:

2x−3
2 gru 19:20