nierówności z parametrem
Blondi: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1,x2 równania x2−x+2m+3=0 spełniają
warunek (x1+X2)3−(x13+x23)=m2+4m−6?
2 gru 15:08
Wazyl: Δ>0 i lecisz
2 gru 15:11
Wazyl: Δ=√−4m−12=2√−(m+3)
2 gru 15:13
Wazyl: m nalezy do ...
x1=...
x2=...
2 gru 15:14
Blondi: raczej tak nie...
na pewno trzeba na początku zapisać:
Δ>0
x1*x2<0
2 gru 15:48
Bizon:
(x
1+x
2)
3−x
13−x
23=3x
12x
2+3x
1x
22=3x
1x
2(x
1+x
2)
| | 3c | | −b | | 3bc | |
czyli ... |
| *( |
| )=− |
| |
| | a | | a | | a2 | |
1
o Δ>0
2 gru 15:58