Fizyka
wilczy: Obliczyć maksymalną szybkość jaką uzyska kula o promieniu 8 cm i masie 1 kg, spadająca
swobodnie, jeśli siła oporu powietrza dana jest wzorem: R=kδv2, gdzie v − prędkość ciała, δ
− powierzchnia przekroju ciała w płaszczyźnie prostopadłej do kierunku ruchu, k − współczynnik
zależny od kształtu poruszającego się obiektu. Dla kuli k = 0,024 Ns2m−4.
21 lis 18:24
wilczy: pomocy!

proszę
21 lis 18:32
RbPiotrek:
δ=πr2
δ=3.14*(0.08)2
δ=3.14*0.064
δ≈0.020096
2 gru 14:58
RbPiotrek: dalej nie za bardzo wiem co
2 gru 14:59
daras: rozwiąż r−nie różniczkowe
2 gru 15:27